De danske avisene Jyllands-Posten, Politiken og Berlingske Tidende er blant dem som onsdag trykker karikaturen som utløste storm mot både Danmark og Norge og senere førte til at tegneren Kurt Westergaard ble drapstruet. Tegningen viser profeten Muhammed med en bombe i turbanen.

Se innslag på TV 2 Nyhetskanalen: Trykker karikaturer på nytt

Rystet over drapsplaner
Sjefredaktørene i avisene sier de er rystet over drapsplanene mot tegneren som politiet nå mener å ha avdekket. Nå erklærer de kamp for å forsvare ytringsfriheten, skriver nyhetsbyrået Ritzau. Samtidig uttykkes det fra flere hold skepsis til at det danske sikkerhetspolitiet (PET) som med regjeringens samtykke utviser to av de mistenkte i saken - uten rettssak.

Karikaturen sto på trykk i minst 11 danske aviser onsdag, melder TT og Ritzau.

- Vi må i de danske medier sende et klart og utvetydig signal til alle som måtte få den vanvittige tanke som de som ville angripe Kurt Westergaard, sier Berlingske Tidendes sjefredaktør Lisbeth Knudsen til jp.dk. Når det gjelder Berlingske Tidende er det første gang de trykker den omstridte tegningen.

Dansk UD sier de følger utviklingen tett.

Ber norsk presse trykke tegningene
I Norge oppfordrer Frps innvandringspolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen, norsk presse til å stå opp for ytringsfriheten og trykke Muhammed-karikaturene.

- Det er skremmende å se hvordan store deler av norske medier bevisst unnlater å trykke Muhammed-karaikaturer, sier Amundsen ifølge en pressemelding fra Frp.

Amundsen mener norske presse opptrådte feigt mens det stormet som verst rundt Muhammed-karikaturene i 2006.

- Nå må de stå opp for sin drapstruede kollega i Danmark og vise at ytringsfriheten også gjelder i Norge, sier Amundsen.

Norske redaktører avventende
Norske redaktører følger utviklingen, men er foreløpig ikke beredt til å støtte sine danske kolleger på denne måten. Foreløpig har ingen av de store vurdert å publisere tegningen, skriver Journalisten.

- Vi har ikke sett det som mer aktuelt å publisere tegningen i dag enn vi vurderte det den gangen. Vi velger å vise vår avsky for de truslene som er framsatt mot den danske tegneren Kurt Westergaard gjennom det vi skriver om saken i avisen, heller enn å gjøre det på en måte som åpenbart oppleves som en fornærmelse av mange, sier VGs sjefredaktør Bernt Olufsen til fagbladet.

Da konflikten rundt Muhammed-karikaturen raste som verst i 2006, valgte nesten samtlige norske medier å la være å publisere tegningen. Noen aviser hadde publisert den på et tidligere tidspunkt, men da Jyllands-Postens publisering førte til demonstrasjoner og flaggbrenning i mange muslimske land, lå de toneangivende norske mediene lavt, oppsummerer Journalisten.