Gå til sidens hovedinnhold

Tryllet 100 millioner til 10 milliarder

- Det har vært et eventyr, sier Petter Stordalen om hva han gjorde med de 100 millionene han fikk av Stein Erik Hagen.

Petter Stordalens hotellimperium går så det griner. I fjor havnet bunnlinjen til Nordic Choice Hotels på nærmere 550 millioner kroner korrigert for såkalte «preopeningkostnader».

- Det har vært et eventyr, en eventyrlig reise siden 1996, sier Stordalen til Nettavisen NA24.

- Det var få som trodde at det var mulig og et helt uoppnåelig mål å bli så store som Rica. Nå er vi mer enn dobbelt så store, fortsetter Stordalen.

Sammenlignet med tilsvarende hotellselskap er nettoverdien av Nordic Choice Hotels trolig på rundt 6,5 milliarder kroner.

Nytt prakthotell
Siste hotell på stammen er «The Thief» på Tjuvholmen i Oslo. Hotellet ligger vis a vis det nye Astrup Fearnley-museet, er på 7.500 kvadratmeter fordelt på 119 rom og er Oslos første hotell med direkte sjøtilgang

Hvor mye det har kostet vil han ikke ut med, men trolig har Stordalen, i samarbeid sammen med Aspelin Ramm og Selvaag, lagt godt over 600 millioner kroner på bordet før herligheten stod ferdig.

- For å få til dette må du la kalkulatoren ligge langt borte. Du må bygge med hjerte. Det nytter ikke å si at kassa er tom og at man må kjøpe utsmykningen på Ikea, sier Stordalen.

- Du må tørre å gi jernet helt, sier Stordalen.

Her kan du se bilder av herligheten:

5399

100-doblet pengene
Hans forretningsimperium består i tillegg til hotelldrift av en stor eiendomsmasse til en verdi av over seks milliarder kroner, aksjer og obligasjoner for 1,2 milliarder og hans private formue som inkluderer et av Norges feteste hus på Bygdøy, verdt flere hundre millioner.

Korrigere man for gjelden i eiendomsporteføljen på i underkant av fire milliarder kroner så er Stordalen nå god for 10 milliarder.

- Det kunne gått galt allerede i starten. Du røk uklar med gründerne av Choice her i Norge?

- De ville ikke satse i Sverige og ville heller ta ut utbytte i stedet for å investere. Jeg har aldri stilt krav til avkastning på kapitalen i Nordic Choice. Vi putter alltid kapitalen vi tjener tilbake i driften for å vokse, sier Stordalen.

Han tjente sine første store penger som sjef for Stein Erik Hagens kjøpesentervirksomhet. Men i 1996 røyk Stordalen uklar med Rimi-Hagen og tok sin hatt og gikk.

Med seg fikk han 100 millioner kroner, penger han brukte på å kjøpe seg inn i Nordic Choice Hotels.

- Jeg husker jeg var på din første pressekonferanse i 1996 på Mastemyr på Kolbotn. Det har skjedd mye siden da?

- Ha, ha, så du husker det, ja, sier Stordalen.

- Hva ble Choice verdsatt til da?

- Tror det var rundt 100 millioner kroner for hele selskapet. Jeg kjøpte 40 prosent, sier Stordalen.

- Ansetter bedre folk enn meg selv
I 2001 tok han over hele den nordiske hotellkjeden og siden har veksten vært formidabel og som nå består av nesten 160 hoteller.

- Hva er hemmeligheten?

- Det er veldig enkelt. Jeg har ansatt folk som er bedre enn det selv.

- Torgeir Silseth er et godt eksempel på det, Kenneth Andersen er et godt eksempel på det, Mads Koch er et godt eksempel på det.

Han trekker også frem kulturen i selskapet.

- «Culture eats strategy for breakfast.» Kulturen vi har, har skapt Nordic Choice og de andre selskapene, sier Stordalen.

- Hva er din rolle i dag?

- Jeg jobber mye med kulturen og med visjoner for å utvikle Choice, ikke bare til Skandinavias ledende hotellkjede, men også bransjens beste på bærekraftig utvikling og miljø, sier Stordalen.

- Hva skjer videre?

- Jeg har evighetsperspektiv på hotelldelen så vi kommer til å fortsette å utvikle de ulike konseptene, sier Stordalen.

LES FLERE SAKER:

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken