Gå til sidens hovedinnhold

Tsjetsjenias statsminister forsøkt forgiftet

Anatoly Popov, mannen som fungerer som Tsjetsjenias president fram til valget, er blitt forgiftet og ligger alvorlig syk på sykehus.

Om en uke skal tsjetsjenerne velge Popovs etterfølger. Popov stiller selv ikke til valg.

- Hans diagnose er forgiftning av et stoff av ukjent opprinnelse, sier talsmenn for Popov til Reuters.

Flyttes til Mosvka

- Han er innlagt på sykehus i Tsjetsjenia, men vil bli flyttet til Moskva. Tilstanden er alvorlig, sier talspersonen.

Tsjetsjenske tjenestemenn hevdet søndag at Popov var offer for et bevist forsøk på å forgifte ham, mens andre sier til nyhetsbyrået Interfax at det dreier seg om en matforgiftning under en bankett.

Ifølge BBC ble banketten holdt etter at Popov hadde åpnet en gassrørledning i Gudermes øst i Tsjetsjenia lørdag.

Da han ble syk, ble han innlagt på et sykehus i byen Khakala. Senere ble han fløyet til et militærsykehus der han ble operert.

Samarbeidet med russerne

Popov ble utnevnt til statsminister i Tsjetsjenia tidligere i år. Den siste tiden har han fungerte som landets president.

Han har samarbeidet tett med Russlands øverstkommanderende i den konfliktfylte republikken, Akhmad Kadyrov. Da Kadyrov viet seg til valgkampen, overtok Popov som republikkens øverste leder.

Kadarov er favoritt under presidentvalget 5. oktober, etter at hans hovedmotstander ble stoppet av russisk høyesterett denne uken.

Visestatsminister Magomed Vakhayev kommer ifølge Interfax til å fungere i Popovs sted.

Angrep mot russisk-vennlige ledere i utbryterrepublikken er svært vanlig, men tsjetjenske opprørere har tidligere tydd til sprengstoff eller skytevåpen.

Vil knuse opprørsleder

Russiske myndigheter vil ha en russiskvennlig president i Tsjetsjenia som er lovlig valgt, fordi det vil frata opprørslederen Aslan Maskhadov muligheten til å gjøre krav på presidentposten igjen.

Maskhadov ble valgt til president 1997 i et lovlig valg. Han er nå etterlyst som opprørsleder og russiske myndigheter har aldri godkjent ham som president.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen