Gå til sidens hovedinnhold

Tsunamivarsling lar vente på seg

Tsunamivarslingssystemet man satte i gang med å få etablert etter flodbølgekatastrofen i desember 2004, er fremdeles ikke på plass.

Få uker etter den voldsomme tsunamitragedien fra og med 2. juledag 2004, varslet regjeringer i land rundt det indiske hav at et felles varslingssystem var under anmarsj.

Uenighet vedrørende hvilket land som bør huse et regionalt tsunamivarslingssenter, samt tekniske problemer med dyphavsovervåkingsbøyer, sinker planene.

For to uker siden skylte en mindre tsunami over Indonesia. Også denne flodbølgen kostet hundrevis av liv, til tross for at to regionale nyhetsbyråer varslet at et kraftig jordskjelv kunne bli etterfulgt av voldsomme bølger.

- Vi har informasjonen, men nå må vi sørge for at informasjonen er tilgjengelig for risikoutsatte mennesker, sier direktør Patricio Bernal ved UNESCOs mellomstatlige oceanografiske kommisjon.

Mandag møtes over 150 representanter for regionale myndigheter, hjelpearbeidere og donorer på turistøya Bali for å diskutere hvordan det kostbare varslingssystemet skal bli implementert.

En prislapp på ett hundre millioner euro, eller om lag 750 millioner norske kroner er satt på systemet.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken