Gå til sidens hovedinnhold

- Tull å skifte ut Hareide

Det er spillerne som ikke holder mål, mener Arild Stavrum.

Norge har levert et par forferdelige privatlandskamper i 2008, har fortsatt til gode å vinne i år, og har startet VM-kvalifiseringen med bare to poeng på to kamper.

Det er nok forklaringen på at mange ønsker seg en ny landslagssjef til jul. Men selv om Norges Fotballforbund (NFF) nylig erkjente at de er i ferd med å sondere trenerterrenget, la NFF også til at Åge Hareide sitter trygt.

Følg Norge - Nederland direkte på Nettavisens LIVE-sider fra kl. 19.00
Følg Norge - Nederland på mobilen

- Det er bare tull å skifte ut landslagstreneren, sier Arild Stavrum til Nettavisen. Den tidligere landslagsspilleren er nå trener i Skeid, og følger naturligvis nøye med på landslaget.

Bedre før
- Hareide er godt likt blant spillerne, det er ikke noe krav derfra om å skifte trener. Og opplegget til Hareide, taktikken og alt det, er helt greit. Det er ikke der problemet ligger, utdyper Stavrum.

Problemet, mener Stavrum, er spillermaterialet.

- Da Norge var bra, hadde vi mange etablerte spillere i store proffligaer. Det har du ikke i dag. Du har Carew, Riise, Hangeland, og så har du Gamst, som ikke har gjort det bra på landslaget. Det er veldig lite i forhold til hva vi hadde før.

Norge hadde for eksempel tre landslagsspillere i Manchester United; Henning Berg, Ronny Johnsen og Ole Gunnar Solskjær.

- Ser du på 98-laget, er det gjennomgående gode proffer i utenlandske ligaer. Solskjær satt til og med på benken. Det var et bra lag. Nå er det er ikke det. Det er en enorm forskjell i spillermateriell, mener Stavrum.

- Sjanseløse på puljeseieren
I tillegg til United-trioen, inneholdt det norske VM-laget i 1998 spillere fra klubber som Liverpool, Chelsea, Everton, Celtic, Panathinaikos og Hertha Berlin.

- Derfor sier jeg at jeg tror ikke det å skifte landslagstrener vil gjøre noen forskjell. Men vi må kanskje justere håpene våre. Vi er sjanseløse til å vinne pulja, vi er en outsider til å ta andreplassen. Og skal vi klare det, må alt klaffe.

- Du mener altså at folk har urealistiske forventninger til det norske landslaget?

- Ja, det er i hvert fall ikke bare Hareides feil at vi ikke har vunnet i 2008. Men nå synes jeg også at privatkamper med landslag er noe stort tull. Det er kvalikkampene jeg først og fremst tenker på. Og uavgjort borte mot Skottland er et greit resultat, det er to lag på omtrent samme nivå. Mot Island er vi stort sett bedre, men gjør et par småfeil. Det er igjen vanskelig å ta treneren på det.

Forventer poeng
TV 2s landslagsekspert Mini Jakobsen mener den norske pressen er blitt mer positiv til landslaget og Hareide etter kampen mot Skottland, selv om folket fortsatt er sterkt tvilende til at Norge kan klare å kvalifisere seg for mesterskapet i Sør-Afrika i 2010.

- Men det vi i pressen gjør, påvirker også folket. Og jeg føler at pressen er litt mer positiv og har sett at det var en del positive ting mot Skottland, sier Mini til Nettavisen.

Han mener også at det faktisk heller ikke er helt nødvendig med seier over Nederland på Ullevaal stadion onsdag kveld.

- Men selv om vi lever greit uten seier mot Nederland, vil det være godt å få en seier med seg inn mot neste år. Seier er selvsagt viktig. Poeng synes jeg i alle fall at vi skal forvente, sier Mini, som selv spilte VM-sluttspill i både 1994 og 1998.

Sjekk siste nytt på sportsforsiden
Les mer om landslaget her

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Kommentarer til denne saken