Gå til sidens hovedinnhold

Tung Arv etter "Festen"

HAUGESUND (TV 2 Nettavisen): "Festen" åpnet de internasjonale filmdørene på vidt gap for Ulrich Thomsen, og førte ham nærmere både James Bond og Hitler.

- Det er "sjov" å komme litt rundt, smiler han.

Ulrich Thomsen hadde gjort andre roller i Danmark da han spilte hovedrollen i Thomas Vinterbergs "Festen", men det var denne som gjorde ham til stor, etterspurt skuespiller hjemme og en anerkjent utøver av kunsten ute.

Skaperne av Bond-filmen "The World Is Not Enough" så en fin skurk i Thomsen. Deretter har han blant annet spilt norsk utvandrer i "The Weight of Water" og mot Joseph Fiennes i Chen Kaiges "Killing Me Softly".

Han har en større rolle i filmen "Max" med John Cusack, en film som har blitt svært omdiskutert fordi den handler om hvordan kunststudenten Adolf Hitler formulerte sine slagord og formet det som skulle bli nazismen.

For tiden er han svært etterspurt i tysk film, og han skal rett fra Haugesund tilbake til Tyskland for å fortsette arbeidet der.

Hard mot sine egne
Men i Haugesund er han med "Arven", Per Flys andre film i en planlagt trilogi etter "Benken". " Arven" er danskenes mest sette film i år.

- Jeg leste i en avis at nå hadde endelig Thomsen vendt hjem etter " en rekke B-filmer" i utlandet. Jeg vet ikke om man kan kalle Bond og regissører som Chen Kaige ("Farvel min konkubine") og Kathryn Bigelow for B-regissører.

Ikke alle filmene er blitt store suksesser, men er de B-filmer, så er i alle fall mange av mine danske filmer K-filmer, humrer Ulrich Thomsen.

Han er ikke så veldig irritert, men nesten litt lattermild over at man i Danmark "rynker på nesen om man får tilbudt en rolle i en Schwarzenegger-film, mens de jubler over alminnelige danske komedier".

- Nå selger han ut, skriver de, sier Thomsen.

Men Ulrich Thomsen har ikke "solgt seg ut". Derimot vet han at han ikke har den samme muligheten til å være kresen i sitt valg av utenlandske roller enn han kan tillate seg å være i Danmark. Og enhver jobb i utlandet er en erfaring å ta med hjem. Det er "sjovt" å være på et stort, amerikansk filmsett og være en del av innspillingen av James Bond. Og det er interessant å se hierarkiet rundt en tysk spillefilm der regissøren har all makt.

Valgets tvang
- Dansk film føles nok litt mer som et samarbeid, at vi alle er som en familie. Men så må det jo sies at de fleste av dem også er mine venner, sier han.

I "Festen" kom Thomsen hjem til en familie der faren hadde misbrukt ham. I "Arven" er han Christoffer, ståleier-familiens store sønn som tvinges til å forlate sitt velfungerende liv med sin skuespillerkone og sin restaurant i Stockholm for å komme hjem og ta over den kriserammede bedriften.

Som Per Flys forrige film handler det om å møte folk "i deres egen ansiktshøyde", og "Arven" gir et fascinerende innblikk i overklassen der gamle tradisjoner og lojalitet til disse tradisjonene settes høyere enn for eksempel kjærligheten.

Det handler om en gruppe mennesker i samfunnet som tar ansvaret å sparke 350 personer for å kunne beholde de 700 resterende. Det handler om å vise rask reaksjon mot de som ikke er lojale, selv familiemedlemmer. Og det handler på det personlige og utadvendte plan å holde fasaden og bevare Arven til neste generasjon.

- Det vanskelige med å spille mennesker fra overklassen er at de er så udramatiske, mye foregår under overflaten. Samtidig kan jeg utmerket forstå Christoffer. Vi har jo alle på sett og vis vokst opp med forventninger til hvordan vi skal være og hva vi skal bli. For Christoffers del er det bare slik at det ikke er noe å gjøre med.

Reklame

Nå: Enormt salg på alt du trenger til løpeturen