Gå til sidens hovedinnhold

Turistene ødelegger egne turistmål

En økning av CO2-utslippene på 150 prosent fram til 2040 kan være konsekvensen av veksten i turistindustrien.

(SIDE2): Masseturismen fører til global oppvarming som igjen truer de mest severdige turistmålene. Turistene er i ferd med å bli sin egen verste fiende, advarer FNs miljøorganisasjon (UNEP).

Transporten ødelegger
Årsaken er at økt reising og transport med fly og bil, bidrar til en kraftig økning av utslippene av klimagasser.

Blir det ikke tatt forholdsregler for å redusere utslippene kommer masseturismens bidrag til den globale oppvarmingen til å bli doblet de neste 30 årene. Det viser nye tall fra FNs egne organisasjoner for turisme, miljø og vær, melder nyhetsbyrået AFP.

Maldivene blir av UNEP nevnt som et eksempel på følgene av global oppvarming. Øygruppen i Det indiske hav trues av et stigende havnivå på grunn av økte temperaturer, men har samtidig turismen som sin hovednæring. Kystregioner, fjell- og naturreservater er andre sårbare områder.

Turisme på flyttefot
FN frykter at følgene av den globale oppvarmingen kan føre til svekkelse i økonomien i de mest utsatte landene, samtidig som et varmere klima kan føre til økt turisme for andre land og regioner.

- Turistindustrien er utfordret både av klimaendringer og turismens egne klimagassutslipp, sa UNEP-direktør Achim Steiner på en miljøkonferanse i Davos nylig.

Selv om turismens bidrag til den globale oppvarmingen er mindre enn andre sektorer av næringslivet, ber FN om øyeblikkelige tiltak for industrien og myndighetene. Transport, innkvartering og andre aktiviteter knyttet til turismen står i dag for fire til seks prosent av klimagassutslippene.

Milliarder av turister
UNEPs rapport viser at omsetningen i turistindustrien nå er 5200 milliarder kroner årlig og er blitt en større industri enn både olje-og gassproduksjon, matproduksjon og bilindustrien.

846 millioner internasjonale reiser ble registrert i 2006. Siden 1950 er det en økning på 6,5 prosent per tiår. Innen 2020 vil antallet ligge på 1,6 milliarder viser nye beregninger.

Reklame

Nå får du Casio-bestselgeren på tilbud