Hvor mange flyktninger som har kommet til Sverige den siste uken, er ikke kjent, men Migrationsverket anslår at det dreier seg om flere tusen.

– Vi står ikke og teller menneskene som kommer hit, men de vil videre til noen av våre naboland. En årsak kan for eksempel være at man har slekt og venner eller familie der, sier Emelie Smedslund i det svenske Migrationsverket.

Mange flyktninger tar toget til Norge og Finland, men de svenske jernbaneselskapene er enige om at ingen skal kastes av toget, selv om de mangler billett.

Får reise uten billett
– Av humanitære grunner kommer vi ikke til å kaste av folk som alt er hardt prøvet, sier Ronny Hörstrand hos SJ.

Det svenske jernbaneselskapet har tidligere besluttet å ikke kreve identitetspapirer fra mennesker på flukt.

NSB kommer til å legge seg på samme linje, skriver Aftenposten.

– Dersom det er flyktninger på våre tog som ikke har billett, så får de likevel være med oss. Foreløpig har ikke dette vært noen stor utfordring for oss i NSB, sier kommunikasjonsrådgiver Gina Scholz.

– Umulig å si
De siste tre ukene er det kommet nær 2.000 nye asylsøkere til Norge – mer enn dobbelt så mange som UDI hadde planlagt for. I august ble det registrert det høyeste antallet siden Bosnia-krigen på 1990-tallet.

– Når vi ser hva som skjer i Sverige og Danmark, kan jo alt skje. Men så langt har vi håndtert alle som er kommet, og antallet er stort i forhold til hva vi har vært vant med, sier kommunikasjonsdirektør Ingeborg Grimsmo i UDI til avisen.

– Vi har tatt høyde for at det kommer langt flere asylsøkere i tiden fremover. Hvor mange som kommer, er umulig å si, legger hun til.

Økt beredskap innebærer blant annet innleie av inntil 7.500 nye mottaksplasser på 50 nye asylmottak. Antall transittplasser er allerede trappet opp.

140 på hotell
Natt til søndag fikk flyktningene sove på Best Western på Tøyen, der UDI tidligere denne uken har opprettet akuttinnkvartering. De møtte stengt dører hos Politiets utlendingsenhet (PU) fredag kveld og måtte sove på parkeringsplassen utenfor natt til lørdag.

– Vi har 200 disponible senger der i helgen. Natt til søndag var det 130– 140 flyktninger på hotellet, sier pressevakt Arild Blomkvist i Røde Kors til Aftenposten.

Den største gruppen er flyktninger fra Syria, men også personer fra Afghanistan, Etiopia, Eritrea og Somalia en seng på hotellet, ifølge ansvarlig for akuttinnkvarteringen, Hanne Krogstadmo.

– De aller fleste var preget etter en lang reise, og veldig slitne. Men det var en veldig rolig stemning, og flyktningene var veldig takknemlige, sier hun.

Søndag blir flyktningene fulgt ned til PU for registrering. (©NTB)