Gå til sidens hovedinnhold

Tusenvis i matopptøyer i Egypt

Protesterte mot stans i utdeling av melsekker.

Flere tusen mennesker tørnet sammen med egyptisk politi i kystbyen Burullus. Det opplyser sikkerhetskilder til Reuters.

Demonstrantene skal hovedsakelig ha vært fiskere som protesterer mot at lokale myndigheter har stanset utdelingen av melsekker til lokalbefolkningen.

Tåregass og batonger
Ifølge en egyptisk avis skal rundt 8000 mennesker ha stengt av en vei ved hjelp av brennende bildekk i flere timer. Politiet brukte tåregass og batonger mot menneskemengden. Tre mennesker skal ha blitt skadd og politiet arresterte 30 mennesker.

I mai opplyste egyptiske myndigheter at rundt 17 millioner flere mennesker ville få utdelt rasjoneringskort for mat, for å bøte på konsekvensene av de økte matvareprisene.

Økt med 83 prosent
Tidligere i år har det vært opptøyer i en rekke land som følge av økte matvarepriser. Blant annet i Bangladesh, Filippinene, Elfenbenskysten, Etiopia og Indonesia - og i Egypt - har sultne mennesker protestert mot dyr mat. I løpet av de tre siste årene har snittprisen på basisvarer økt med minst 83 prosent globalt.

Verdensbanken slo alarm i april. Verdensbankens direktør Robert Zoellick mente 100 millioner mennesker sto i fare for å bli skjøvet ytterligere ned i fattigdommen.

Under en FN-samling i Roma denne uken, ble det enighet om å øke produksjonen av matvarer i fattige land. Møtet holdt på å ende i total fiasko, og utfallet har høstet kritikk fra flere hold.

Kommentarer til denne saken