Gå til sidens hovedinnhold

Tusenvis trosset kongen

Tusenvis av demonstranter har trosset kongens portforbud i Nepal. Partiene jobber febrilsk for å finne en løsning.

Politiet har gått til angrep på massene med batonger og skutt med gummikuler, melder BBC. Tre mennesker er bragt til sykehus ifølge AP.

Lørdag gikk over 100.000 mennesker ut på gatene i sentrum for å demonstrere tross kongens portforbud. Også Nepals maoistiske opprørere har sluttet seg til demonstrantene. Sikkerhetsstyrker har omringet sentrum og slottet med piggtråd. Mobilnettverket ligger nede. Lørdag ble minst 150 mennesker skadet i opptøyene.

Søker løsning
- Det har vært atskillit færre demonstrasjoner i dag enn i går, men de er fortsatt i titusenklassen, sier ambassadør Tore Toreng til TV 2 Nettavisen. Han mener en mulig forklaring kan være at partiene har bedt sine egne folk holde seg unna demonstrasjonene.

- Slike demonstrasjoner får fort sin egen dynamikk og kan lett komme ut av partienes kontroll hvis de ikke tar et initiativ og finner en løsning, sier han.

Noen har blitt skutt og såret, men foreløpig er ingen drept i demonstrasjonene mot Kong Gyanendras kongedømme. En stund gikk det rykter om at de politiske partiene i landet hadde gitt kongen et ultimatum på 24 timer for å gjeninnsette parlamentet, men nå viser det seg at dette er en mulighet som foreløpig bare har vært luftet og ikke gjennomført.

- Nå jobber de med å finne en løsning på hvordan man kan få gjeninnsatt det gamle parlamentet slik at landet kan få en regjering på grunnlag av et parlament, og ikke på grunnlag av en invitasjon fra kongen, sier Toreng.

Krever ny grunnlov
Kongen har invitert alle partiene til å delta i en samlingsregjering, men partiene takket nei til dette. De krever isteden at parlamentet gjeninnsettes, og at det velges en grunnlovsforsamling som kan gi landet en ny grunnlov med en klar rolle for monarkiet.

Bortsett fra maoistene er det foreløpig ingen av partiene som krever en republikk.

- Det har kommet krav fra demonstrantene. Det er nok mange i partiene også som gjerne ville fremmet et sånt krav, men folk er ikke rede enda. Den nepalesiske kongen har også en religiøs funksjon fordi han innen for hinduistisk tradisjon er en av inkarnasjonene til guden Vishnu. Derfor står monarkiet svært sterkt i Nepal, sier Toreng.

Til makten etter massakre

Nepals parlament ble avsatt av den nåværende kongen i juni 2001, etter at den daværende kronprinsen gikk amok under et middagsselskap. Kong Birendra, dronning Aishwarya, kronprins Dipendra og seks andre medlemmer av kongefamilien ble skutt drept i massakren, der Gyanedra selv ikke var til stede.

1. februar i fjor avsatte kongen regjeringen og overtok selv direkte styre av landet. Nepal er et konstitusjonelt demokrati, men kongen styrer etter unntaksbestemmelser i grunnloven.

- Mange mener at kongen personlig vil ha mer makt enn det grunnloven gir ham. Etter mange års relativt mislykket styre fra partienes side har kongen følt at de har misbrukt sin sjanse til å styre landet. Folk mener nå han ikke har klart å vise at han kan gjøre en bedre jobb, og derfor ønsker de nå en endring, sier Toreng.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken