Det blåser voldsomt rundt Chelsea-manager José Mourinho om dagen. Portugiseren må tåle kritikk fra både øst og vest denne sesongen.

Og det er heller ikke så rart. De regjerende mesterne i Premier League ligger som nummer 15 i ligaen etter elleve serierunder. Chelsea har tapt seks kamper og kun sanket 11 poeng denne høsten.

Til sammenligning hadde Chelsea 29 poeng på samme tidspunkt i fjor. Klubben var da ubeseiret på de elleve første kampene og sto med 28 mål og 11 baklengsmål. Nå har Chelsea scoret 16 mål og sluppet inn 22.

- Absurd og forbannet
Lørdag måtte Mourinho og hans menn se seg slått av Liverpool på Stamford Bridge. Et pinlig tap for londonklubben og etter kampslutt skal manageren angivelig ha avholdt et krisemøte med resten av staben ute på gresset. I intervjusonen etter kamp, var Mourinho lite snakkesalig.

Øyvind Alsaker, Premier League-kommentator for både TV 2 og andre kanaler gjennom mange år, var én av dem som fikk noen ord med Chelsea-sjefen etter kampslutt. Det ble imidlertid også med «noen ord».

Alsaker forteller overfor Nettavisen at en aldri helt vet hvilken utgave av Mourinho som dukker opp i pressesonen etter en Chelsea-kamp.

- Han er alltid preget av resultatet og det som har skjedd på banen. Han kan være både absurd og forbannet når de ikke har vunnet. Det er alltid vanskelig å lese ham, så jeg må være forberedt på hva som helst.

- Det er ikke mange ukene siden vi sto der etter Arsenal-kampen, der Chelsea hadde vunnet, og Mourinho påpekte at det var dårlig luft inne i den knøttlille intervjusonen. Han mente det var for varmt der. Da var han opptatt av journalistenes ve og vel. Det er ofte en helt annen og langt mer blid Mourinho når ting har gått hans vei, sier Alsaker til Nettavisen.

- Utålelig
TV 2-profilen mener Mourinhos personlighet er noe av grunnen til at det blåser så kraftig rundt ham om dagen, men påpeker også at mye av det Chelsea-manageren lirer av seg, faktisk stemmer veldig godt.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Det har gått imot ham lenge nå, derfor blir det så mye styr, og han begynner å merke dette styret nå. Men det Mourinho sier i intervjuene, det er ikke tull og tøys, han har rett i mye. Han har rett i at forrige sesong så var resultatene gode, men da var folk opptatt av å kritisere andre ting. Da var det viktig å spille fin fotball. Nå virker det som det bare er resultatene som teller. Mourinho har flere poenger når han tar for seg medias kortsiktige tankegang. Han påpeker også at Chelsea bør tenke langsiktig og ikke sparke den beste manageren klubben har hatt. Der har Mourinho også rett, mener TV 2-kommentatoren om portugiseren.

- Men han kjemper på alle fronter nå. Det blir for mye og tar fokuset vekk fra andre ting. Han er jo sin egen herre og lar ikke andre bestemme. Han liker å provosere og framheve sin egen fortreffelighet. På grunn av at han har en utålelig personlighet, er han ofte den første som får det når det går dårlig. I medgang så blir dette tolerert. Det er litt hans egen skyld at han blir kjørt hardt av pressen nå, for han har gjort seg litt fortjent til det. Hans eneste svar er å vinne fotballkamper, men jeg tror det er en stor splid i garderoben som gjør den jobben vanskelig, mener TV 2-profilen.

Onsdag spiller Mourinhos Chelsea hjemme mot Dinamo Kiev i Champions League og alt annet enn seier vil bli sett på som en fiasko.

- Kjøper det ikke
Chelsea har kun sanket fire poeng i gruppe G så langt og virker som nevnt langt fra sin beste form. Nøkkelspillere som John Terry, Eden Hazard, Branislav Ivanovic og Francesc Fabregas har vært langt unna storformen.

I tillegg har spisshelten Diego Costa slitt med målformen og hissigproppen har vært mer i fokus for andre ting enn nettsus. Sist mot Liverpool havnet han i en omdiskutert situasjon da han satte knottene i brystet på Liverpools Martin Skrtel etter en tøff duell dem imellom.

Ifølge BBC-journalist Gary Richardson skal en spiller ha uttrykt stor misnøye med sin portugisiske sjef og hevdet at «han heller ville tape, enn å vinne for Mourinho». Alsaker tror dette kan være sannheten.

- Ingen skal komme her å fortelle meg at dette vinnerlaget plutselig har mistet all selvtilliten. Det er nettopp det vinnere gjør, de tar seg sammen og snur ting. Jeg kjøper ikke at de har mistet troen på seg selv, mener han.

- Mourinho er voldsom og ting kan snu fort med ham som sjef. Han har et lynne som snur veldig fort. Det kan godt hende dette begynte allerede sist sesong. I vår var det ikke spesielt festlig å se på Chelsea, men de hadde viljen til vinne og hadde lagt grunnlaget for seieren på høsten. Men det kan jo hende at spillerne etter hvert ble mer og mer lei? Eller har han feilberegnet med typer som Ivanovic og Terry? Jeg vet jo ikke. Det er vanskelig, dette er jo spillere som var knallgode for noen måneder siden.

- Fasinerende
I Premier League venter nå overkommelig motstand for Chelsea de kommende rundene. Først venter Stoke borte til helgen, før de blå spiller hjemme mot Norwich etter at landslagspausen er unnagjort.

Ingen tør imidlertid spå om det er Mourinho som leder laget da.

- Før kampen mot Liverpool var det en fasinerende stemning. Det var nesten som det de i gamle dager kalte en «public hanging». Mange tenkte nok at nå ledet Mourinho laget for siste gang, men fansen var i form og sto bak ham hele veien. Alle ære til dem for det, sier Alsaker.

Så spørs det, da, om støtten er like stor under kampen onsdag?

Champions League følger du i Nettavisens livesenter