Gå til sidens hovedinnhold

TV 2-reporter skjøt alligator

Planen var å lage reportasje om alligatorjegere i Florida. Resultatet ble en selvskutt rugg på fire meter og 200 kilo. Se bildene!

De siste månedene har jakten på Floridas vel en million alligatorer blitt intensivert etter at flere har gått til angrep på mennesker. I mai ble tre uheldige personer drept av alligatorer som har blitt for nærgående.

Derfor var det naturlig for TV 2s USA-korrespondent Gerhard Helskog å reise ned til Florida fra sitt trygge kontor i Washington D.C. for å se nærmere på fenomenet alligatorjakt.

Se hele innslaget på TV 2 Nyhetene søndag kveld.

- Vi skulle ganske enkelt ned for å se på hva myndighetene gjør for å regulere alligatorbestanden. Det finnes om lag en millioner alligatorer i Florida, og cirka 17 millioner mennesker. Derfor er det jo ganske naturlig at man treffer på de tidvis aggressive dyrene, sier Helskog til TV 2 Nettavisen på telefon fra USA.

Merket bevegelse

Etter å ha snakket en del med biologer og andre eksperter på samlivet mellom alligatorene og menneskene var det på tide å treffe de som gjør noe med «problemalligatorene». Det finnes nemlig en ganske stor gruppe profesjonelle fangstfolk som er spesialister på reptilene. Det er de man ringer når man oppdager et dyr med særdeles mange tenner i bakgården.

- I tillegg prøver fangstfolkene å ta ut de aller eldste og største alligatorene. Først var vi med fangstfolkene ut for å ta oss av en vanlig alligator, den var omtrent to meter lang. Vi observerte hvordan fangstfolkene gjorde jobben sin, og filmet dette. Deretter satte jeg og sjefsjegeren oss i en båt, mens kameramannen og de andre jegerne befant seg i en annen båt. Mens jeg gjør intervjuet, ser plutselig intervjuobjektet en bevegelse han kjenner igjen. Litt bortenfor båten vår er det et stort plask, og han skjønner dette er snakk om en litt ekstraordinær alligator, sier Helskog.

Kunne ikke la sjansen gå fra seg

Siden det er uttalt mål for jegerne å kvitte seg med de store ruggene turte ikke jegerne å la sjansen gå fra seg.

- Jegerne bruker rett og slett kraftige fiskestenger for å få tak på alligatorene. Så han som var i båten med meg, fikk kastet rett i alligatoren, og begynte jobben med å dra den inn mot båten. Etter litt strev klarte vi å få en av de andre jegerne over i vår båt, og han fikk også kastet ut, og dro sammen med sjefen sin alligatoren mot båten vi tre var i.

Så kom spørsmålet man kanskje helst ikke vil få når man er på alligatorjakt:

- Kan du hjelpe oss?

- Måtte bare trå til

- Det var litt rart, må jeg si, men samtidig kunne jeg ikke si nei. Dette er jo jobben deres, og de har faktisk lov til å be publikum om hjelp hvis de føler de trenger det. Så jeg måtte bare trå til, sier en litt leende Helskog.

Det er en litt spesiell anretning som brukes for å avlive alligatorene. På enden av en jernstang sitter det en magnum-kule, som avfyres vet at man dytter stangen mot hodet på alligatoren. Skuddet går så i hjernen på dyret.

- Jeg fikk fort forklart hvordan dette skulle gjøres. Man må vente til alligatoren er helt ved siden av foten din, og så skal man bare dytte stangen mot hodet. Og det måtte jeg altså gjøre. Det hele var ganske spesielt.

Gikk rolig for seg

Selv om historien høres veldig dramatisk ut, så sier Helskog det hele gikk rolig for seg.

- Folkene er utrolig proffe, og dramatikken var egentlig ikke til stede. Det var først da vi skulle trekke dyret opp i båten at det gikk opp for oss hvor stor denne karen var, og da må jeg nok innrømme at jeg lurte litt på hva det egentlig var jeg hadde vært med på.

For ruggen de tok denne dagen ble anslått til å være fire meter stor, og veide omtrent 200 kilo. En god målestokk er at de største alligatorene man noensinne har fanget bare er en liten halvmeter lengre.

- De vi var på tur med, fanget i fjor over 400 alligatorer. Men selv for dem var dette en ordentlig sværing, og da kan man jo tenke seg selv hvordan det var for meg. Jeg er jo ingen alligatorjeger, sier Helskog.

Du kan se hele Helskogs alligator-reportasje på Nyhetene på TV 2 klokken 21.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken