Tirsdag ettermiddag sendte TV 2 Sporten e-post til sine brukere med overskriften "Bli rik med Rekdal!". Spillesystemet de anbefaler, Martingale, er ifølge oddsspesialister meget omstridt.

Her skal man være garantert overskudd dersom ikke 10 oddsspill ryker på rad. Det høres kanskje forlokkende ut for mange, men hvis det går galt, går det virkelig galt.

- Kan ende i tragedie
- Det gamle spillesystemet Martingale går ut på å doble innsatsen for å vinne tilbake tapte penger. Går det galt også på tiende forsøk er fondet på 50.000 kroner, som Rekdal har avsatt, borte. Mange blir nok fristet til å opprette et fond og følge Rekdal på veien til rikdom. Hva menigmann vil foreta seg etter eventuelt å ha tapt 10 på rad er det ingen som vet. Det er jo bare å øke innsatsen enda en gang for å vinne tilbake alt. Slik kan det fortsette til man har spilt seg fra gård og grunn og tragedien er et faktum, sier daglig leder Frode Sylliåsen i Norges største oddsforum Oddsen.nu til Nettavisen.

Avler spillegalskap
Han mener en slik type oddsspill er roten til alt vondt og en sterk pådriver for spillegalskap.

- Når spillerne begynner å øke innsatsene for å vinne tilbake det tapte, begynner snøballen å rulle. For mange kan det være vanskelig å stoppe. Nettopp dette oppfordret TV 2 til i sitt fond, sier Sylliåsen.

Hvor galt det hele er, illustreres godt i Joseph Buchdalhs klassikerbok "Fixed odds sports betting - statistical forecasting and risk management".

- I boka viser forfatteren ved regneeksempler at risikoen for å gå konkurs i et fond basert på Martingale og innsatsene skissert i Rekdal-fondet, er over 99 prosent, forteller Sylliåsen.

- Bare lekepenger
I TV 2 mener de at spillet de lanserte kun er en konkurranse med lekepenger, og ikke ment for at man skal bruke sine egne penger. Likevel valgte de å fjerne konkurransen fra sine nettsider torsdag.

- Dette er en gratiskonkurranse, men det manglet et rangeringssystem der brukerne kunne måle sine resultater mot hverandre. Derfor valgte vi å fjerne det. Når vi har jobbet fram det riktige konseptet vil vi lansere det igjen, sier prosjektleder Karsten Ersland i TV2 til Nettavisen.

Bruker samme tips
Samtidig bekrefter han at spilletipsene Rekdal ellers gir med tanke på at TV 2s brukere skal sende inn ekte kuponger, er de samme tipsene som Rekdal skulle bruke i den nye konkurransen.

- Rekdals tips er absolutt ment for at publikum skal sette penger. Men det er veldig viktig å skille de daglige oddstipsene til Rekdal og denne konkurransen, sier Ersland.

I mailen til brukerne sine om det konkrete nye Oddsfondet til Rekdal skrev TV 2 blant annet ”Bli rik med Rekdal”, samt ”Om du leverer inn eller bare vil teste er helt opp til deg”.

Likevel mener Ersland at de aldri har ment at folk skal bruke sine egne penger.

- Vi ønsker at brukerne våre skal følge Rekdals tips med egne penger, men dette er en gratiskonkurranse med lekepenger, sier Ersland.

Rik uten penger?
- Men hvordan kan man bli rik uten å satse egne penger?

- Gjør man det bra i våre konkurranser kan man vinne fine premier. Du kan godt si at man blir rik av disse, mener Ersland.

- Hvordan skal man tolke ”Om du leverer inn eller bare vil teste er helt opp til deg”? Betyr ikke det at dere åpner for at folk også bruker egne penger?

- Det er alltid opp til spillerne om de ønsker å bruke egne penger, sier Ersland.

Samtidig mener han det ikke er noen fare for at spillerne vil bruke sine ekte penger på det nye systemet, selv om det skulle vise seg at de i starten vinner masse imaginære penger.

- Selvsagt vil ikke spillerne bruke sine egne penger til å spille på samme måte som de gjør i konkurransen. Vi henvender oss uansett til folk som ser på dette som underholdning, sier Ersland.

PR-stunt
Han mener at oppmerksomheten spillet nå får er fordi dette er et PR-stunt fra Oddsen.nu.

- Oddsen.nu har laget storm i et vannglass. Når de klarer det blir jeg skuffet. Dessuten reklamerer de for utenlandske bookmakere, sier Ersland.

Frode Sylliåsen tar sterk avstand fra Erslands påstander.

- Vi er ikke ute etter å ta TV 2 eller lage storm i et vannglass. Vi vil bare ha fokus på at dette er et konsept spillere ikke må bruke egne penger på, sier Sylliåsen.

Mange reagerte
Han forteller at de har kontaktet pressen fordi de fikk mange henvendelser fra sine brukere om TV2s nye spill.

- Ersland mener det kun er snakk om lekepenger?

- Verken jeg eller våre brukere har oppfattet det på den måten. Og hvordan skal man kunne bli ”Rik med Rekdal” dersom det er lekepenger, spør Sylliåsen.

Han mener folk uansett raskt kan bli fristet til å bruke egne penger dersom de først vinner med lekepenger.

- Uansett har vi nå fått advart våre brukere, og TV 2 har foreløpig kuttet ut konkurransen. Dermed er vi fornøyde, sier Sylliåsen.

Han legger til at han mener TV 2 enkelt og greit bare burde legge seg flate for å ha oppfordret til dette vanvittige spillemønsteret, istedenfor å angripe Oddsen.nu.

La siden av annen grunn
For øvrig har Sylliåsen en helt annen versjon av hvorfor TV 2 stanset spillet.

- Grunnen til at de tok til fornuften og la ned siden var at en av våre brukere kontaktet Spillevett.no. Deretter tok Spillevett kontakt med TV2 og like etter ble siden stengt, sier Sylliåsen.

Spillevett.no er kort fortalt Norsk Tippings side for å unngå spillegalskap.

Ersland er helt ukjent med at Norsk Tipping har vært i kontakt med TV 2.

- Så det var absolutt ingen annen grunn til at dere fjernet konkurransen enn at det ikke fantes et ordentlig rankingsystem?

- Nei, svarer Ersland først.

Fjernet etter kontakt
På Norsk Tipping bekrefter de å ha vært i kontakt med TV 2 angående det nye spillet.

- Vi ble oppmerksomme på spillet og tok kontakt med TV 2 torsdag. Vi synes ikke dette spillet var i tråd med vår funksjon og rolle, sier pressetalsmann i Norsk Tipping Magne Vikøren til Nettavisen.

Han sier at TV 2 får svare for seg, men bekrefter at siden kort tid etterpå ikke lenger var tilgjengelig på TV 2.no.

Senere ringer også Ersland tilbake og sier at det likevel har vært kontakt mellom utviklingsgruppen i TV 2 og Norsk Tipping.

- Det var enighet fra deres og vår side at konkurranseelementet i spillet ikke kom klart fram. Derfor ble siden lagt ned, sier han.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!