Gå til sidens hovedinnhold

Tvangsgifter homofile

Homofile «Mohammed» frykter han blir drept om han nekter å gifte seg.

Sommeren er høysesong for tvangsgifting og både Røde Kors og UDI har merket en dramatisk økning i antall saker. Muslimske homofile opplever dobbel ulykke ved at de giftes bort mot sin vilje - og seksuelle legning.

«Mohammed», en homofil mann i begynnelsen av 20-årene, sier at han frykter for sitt liv om han setter seg i mot foreldrene sine. Han tør derfor bare snakke med TV 2 om identiteten hans holdes skjult.

- Vil tvangsgifte
Den unge mannen forteller at foreldrene har planlagt å ta ham med til hjemlandet i sommer for å tvangsgifte ham.

I løpet av reisen mener han ett av følgende kommer til å skje: - Enten blir jeg giftet bort med en som er mye yngre enn meg, hun kan være 12-13 år. Eller så kommer jeg til å sitte fast der de sender meg. Eller kanskje de har fått vite hvem jeg er og hva jeg har holdt på med i løpet av disse årene, og at de planlegger å drepe meg, forteller «Mohammed» til TV 2 Nyhetene.

Tror foreldrene har mistanke
- Hvis de gifter meg bort, hvordan kan jeg klare å ligge med en jente som ikke tenner meg i det hele tatt. Stakkars jente, jeg kommer til å ødelegge henne både seksuelt og følelsesmessig, sier han.

Ifølge islam er homofili en dødssynd. «Mohammed» tror foreldrene har mistanke om hans seksuelle legning. Om han forteller om sin legning overfor familien, frykter han det verste.

- Hvis jeg plutselig sier at jeg er homofil har jeg krenket både familien, islam og den stammen jeg kommer fra. Hvis ikke foreldrene mine dreper meg, er det sikkert en fetter eller onkel, legger han til.

Ingen utvei
Unggutten forteller at familien nå holder ham under streng kontroll og nekter ham mobiltelefon, pc og kontakt med venner. «Mohammed» ser ingen annen utvei enn å lystre foreldrene.

- Det er ganske trist at mine egne foreldre, min egen mor som har født meg og gitt meg liv, skal si: «Nå har du krenket familien. Nå må du dø», sier han trist.

- Flere drept
Leder Jon Reidar Øyan i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring slår fast at situasjonen overhodet ikke er tilfredsstillende.

- Dessverre er det slik. Vi har også forsøkt å hjelpe personer som har søkt om opphold her. I noen av de tilfellene tidligere har de faktisk blitt drept bare et par måneder etter at de har fått avslag og blitt sendt tilbake, forteller han.

UDIs kompetanseteam mot tvangsekteskap tilbyr hjelp til utsatte personer, og kan i ytterste konsekvens hjelpe de til å opprette et nytt liv.

- Dobbelt utsatt
- Vi flytter de til et sikkert sted. Da får de gjerne sperret adresse, skifter navn og får hjelp til å bygge nye nettverk, forteller Gunnar Svensson, som er politirepresentant i UDI-teamet.

Så langt i år har han vært i kontakt med ti personer i samme situasjon som «Mohammed».

- De er dobbelt utsatt fordi det mildt sagt er lite akseptert i miljøet. Samtidig bryter de med familiens æreskodeks ved at de nekter å gifte seg, forklarer Svensson.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis