Gå til sidens hovedinnhold

Tviholder på sydenturen

Men reisevanene våre er i forandring.

Finanskrise legger ingen demper på reiselysten vår. I sommer har over to millioner nordmenn planer om å tilbringe sommerferien utenfor Norge, viser en ny undersøkelse fra charterselskapet Star Tour.

- Vi verner om feriene våre. Feriebudsjettet er blitt noe av det siste som kuttes når privatøkonomien blir strammere, konkluderer kommunikasjonsdirektør Lena Petersson.

Dette skjer etter flere måneder med nedgangstider, men reisevanene våre er i forandring.

- Nå er det «back to basic», sier Petersson.

Velger det trygge
I stramme økonomiske tider vender nordmenn tilbake til det trygge, solide og forutsigbare som sydenturen til Mallorca, mener hun.

- Vi ser en helt annen nøkternhet i reisemønsteret. Nå er det litt «ut» med luksusreiser og glamorøse cruise. Det er pakketurer til Middelhavet, sol og varme til fornuftige priser som er «inn».

Samtidig viser undersøkelsen at pris er tilbake som det aller viktigste kriteriet for valg av feriereiser. I mai i fjor var situasjonene en helt annen. Da ble pris rangert på fjerde plass, etter sol og varme, kultur og opplevelser.

- Trendene i år er at vi reiser kortere og kutter ned på storbyferiene. Vi kommer også til å se en nedgang i reiser til de mest eksotiske reisemålene.

Petersson tror allikevel Thailand kommer til å klare seg bra. Ifølge undersøkelsen er det miksen av god kvalitet og lave priser som bekrefter dette.

8 av 10 på tur
Ifølge en pressemelding fra selskapet har rundt tre millioner nordmenn vært på en eller flere utenlandsreiser det siste året. En av fire har vært utenlands to ganger, og like mange oppgir tre eller flere utenlandsferier de siste 12 månedene.

I undersøkelsen kommer det også frem at sommeren 2009 går til Danmark, Hellas, Sverige, Spania og Italia. Det er i alle fall topp fem for de som planlegger årets ferietur.

Ferieinvestering
Hver fjerde nordmann bruker pengene de får til overs etter rentekuttene på ferie utenlands. De fleste prioriterer allikevel nedbetaling av lån og sparing foran reiser.

- Å dra på utenlandsferie prioriteres likt med oppussing hjemme, hver fjerde lånetager sier de vil bruke noen av rentepengene her. En reise har gått fra å være en forbruksvare til å bli en investering, mener Petersson.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken