Gå til sidens hovedinnhold

Tviler på om angrepene vil stanse

Med Saddam Hussein bak lås og slå håper amerikanerne at angrepene mot deres soldater i Irak vil stanse. Irak-ekspert Henrik Thune tviler.

Saddam Hussein ble pågrepet i et lite skjult hull i en kjeller utenfor hjembyen Tikrit. Amerikanerne og irakerne jubler over arrestasjonen. Forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt Henrik Thune, sier til TV 2 Nettavisen at arrestasjonen av Saddam er den viktigste begivenheten for amerikanerne siden Bagdad valt 9. april.

Forent av felles fiende
Men, advarer Thune, det er ikke sikkert at det vil bli færre angrep mot amerikanerne i Irak, selv om Saddam er bak lås og slå.

- Gjennomføringen av angrepene har ikke vært avhengig av Saddam Hussein, men han har vært en samlende skikkelse. Angriperne har vært mer forent av en felles fiende enn en felles leder. Islamister som har kjempet mot USA har ingen grunn til å stoppe sine angrep selv om Hussein er arrestert, sier Thune.

- Det er vanskelig å vurdere nøyaktig hvilken effekt dette vil få. Det er svært viktig hva som skjer de neste ukene. Det kan ha en viss effekt, men det er ingen grunn til å tro at det vil ha en veldig stor effekt. Mange av gruppene som kjemper mot amerikanerne har ikke noe med Saddam Hussein å gjøre, sier Thune.Må spille kortene riktig

Han mener at USA må være smarte dersom de skal utnytte arrestasjonen av Saddam til å skaffe stabilitet i Irak.

- Hvis amerikanerne spiller kortene riktig og bygger opp nye allianser med den gamle sunniarabiske eliten, kan det få betydning. Det er også viktig at de samler Saddams motstandere i en bedre politisk organisasjon, sier Thune.

Viktig for moralen
Den viktigste effekten av arrestasjonen vil nok være den moralske, både for amerikanerne og Saddams motstandere i Irak.

- Dette er en viktig moralsk boost for store deler av den irakiske befolkningen som har stått mot Saddam Hussein. Han har vært en skygge som har hengt over dem. De har en utrolig tro på Saddams evne til å overleve. Det betyr også selvfølgelig mye for moralen til de amerikanske styrkene, sier Thune.

Ikke minst vil det være svært viktig for USAs president George W. Bush på hjemmebane. Han har opplevd til dels hard motstand i USA mot krigføringen, på grunn av de store amerikanske tapene. Arrestasjonen av Saddam vil utvilsomt føre til at krigføringen får økt støtte blant den jevne amerikaner.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis