Gå til sidens hovedinnhold

Tvinger barn til å drepe

Tamiltigrene tar i bruk desperate metoder i kampen mot de srilankiske regjeringsstyrkene.

Barn ned i 12-årsalderen blir tvunget til å kjempe med Tamiltigrene i konflikten på Sri Lanka, opplyser FN lørdag.

Tamiltigrene, eller LTTE-geriljaen, er omringet i et lite område nordøst på Sri Lanka, sammen med en stor gruppe sivile. De sivile er stuet sammen på stranden under svært vanskelige forhold.

FN-talsmann for Sri Lanka, Gordon Weiss, forteller om troverdige rapporter om sammenstøt mellom sivile og Tamiltigrene på strendene. Geriljasoldater kommer for å ta med seg barn til frontlinjen, og familiene motsetter seg, skriver The Guardian.

- Løper rundt på stranden
- De sitter der i sanden og grupper med væpnede LTTE-soldater kommer og krever at et familiemedlem blir med dem. De ber om et eller to barn, og løper rundt på stranden og prøver å få tak i folk, sier Weiss.

- De har tatt barn så unge som 12 år, gitte dem et gevær og marsjert dem av sted og satt dem i arbeid. De er ikke blitt sett igjen, sier Weiss.

16-åring rømte
Blant de som er blitt hentet av LTTE er den 16 år gamle datteren til en FN-ansatt, opplyser Weiss. Hun har nå klart å rømme fra kampene.

Kampene mellom regjeringsstyrkene og LTTE er blitt trappet opp, og LTTE sliter med å finne kvalifiserte soldater, og må dermed rekruttere barnesoldater.

200.000 flyktninger
Ifølge den srilankiske regjeringen har rundt 200.000 flyktninger kommet ut fra kampområdene og har slått seg ned i leire satt opp av regjeringen. Ifølge FN er det likevel rundt 150.000 sivile igjen i den såkalte «sikkerhetssonen».

Offisielle FN-tall viser at rundt 2000 sivile har mistet livet i kampene den siste måneden. I en felles uttalelse har utenriksministerne i G8-landene krevd at begge parter i konflikten gjør det de kan for å hindre flere sivile dødsfall.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken