Gå til sidens hovedinnhold

Tvinger soldater til å svelge cyanid

Tamiltigrene blir tvunget til å begå selvmord fremfor å overgi seg til regjeringsstyrkene.

- Situasjonen er veldig kritisk for tusenvis av sivile som fortsatt er fanget i konfliktsonen. Mange har klart å flykte, men de mangler medisinsk behandling. I går så evakuerte vi 300 med båt fra konfliktområdet, men måtte avlyse en ny runde med evakuering på grunn av kamphandlingene. Vi er i forhandlinger om å få i stand en sikkerhetssone hvor vi kan hente folk med båt, men dette er ennå ikke på plass, sier talsmann for Den internasjonale Røde Kors-komiteen i Genève, Simon Schorno, til Nettavisen.

FNs sikkerhetsråd har oppfordret Tamiltigrene til å avslutte kamphandlingene, slik at hjelpeorganisasjoner kan bistå med nødhjelp i krigssonen. Men alt tyder på at geriljasoldatene ikke vil legge ned våpnene med det første.

Svelge cyanidkapsler
Tamiltigrenes ledere krever nemlig at geriljasoldatene begår selvmord ved å svelge cyanidkapsler fremfor å overgi seg til regjeringsstyrkene, melder BBC.

- Ingen LTTE-medlemmer får lov til å overgi seg. De må ta en ed om at de svelger en cyanidpille som henger rundt halsen, og dø fremfor å overgi seg, sier en ikke-navngitt analytiker til Asian Tribune.

Det er uklart hvor mange sivile som fortsatt befinner seg i krigssonen, men ifølge noen nyhetsmeldinger skal 100.000 mennesker ha klart å flykte fra kamphandlingene de siste dagene. Schorno sier situasjonen for de evakuerte også er kritisk.

- Det er mange som mangler huslys og vann og de sitter bare langs veiene. Og leirene er ikke godt nok utstyrt til å ta imot så mange mennesker. Vi bringer inn vann og nødhjelp for å gjøre livet litt mer levelig for dem, sier Schorno.

Menneskelige skjold
Tamiltigrene blir også beskyldt for å bruke sivilbefolkningen som menneskelige skjold, noe som fordømmes på det sterkeste av FNs sikkerhetsråd.

- Vi fordømmer på det sterkeste at terrororganisasjonen LTTE (Tamiltigrene red.anm.) bruker de sivile som menneskelige skjold og at de nekter dem å forlate konfliktområdet, sa Mexicos ambassadør til FN, Claude Heller, etter et uoffisielt møte i Sikkerhetsrådet onsdag.

Les også: 100.000 sivile fanget i skuddlinjen
Les også: Bomber sivile mål

- Sikkerhetsrådets medlemmer forlanger dermed at LTTE legger ned våpnene umiddelbart, stanser terrorismen, og tillater FN å gjennomføre evakuering av de gjenværende sivile i konfliktområdet, og slutter seg til den politiske prosessen med dialog for å få en slutt på konflikten, sa Heller.

4500 sivile drept
Ifølge de srilankiske myndighetene har 30 sivile blitt drept de siste dagene. Tamiltigrene opererer derimot med langt høyere tall og hevder over 1000 sivile har blitt drept de siste dagene.

FN har anslått at 4500 sivile har blitt drept de siste tre månedene.

Konflikten trappet seg opp mandag da srilankiske regjeringsstyrker skulle gjøre et siste fremstøt ved å ta seg inn i Tamiltigrenes siste skanse nord i landet. Ifølge ubekreftede meldinger er det kun 300-400 geriljasoldater som fortsatt kjemper.

Tamiltigrene kjemper for uavhengighet fra Sri Lanka og konflikten har vart i nesten 25 år. Organisasjonen er erklært som terrorister av 32 land, deriblant USA og EU. Mer enn 70.000 mennesker har blitt drept i konflikten som offisielt startet i 1983.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken