Gå til sidens hovedinnhold

- Tybring-Gjedde er en ekstremist som ingen på Stortinget tar seriøst

Venstre går hardt ut mot Frp-toppen som mener asylsøkere ikke bør læres norsk.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener asylsøkere bør undervises i engelsk og ikke norsk.

- Det er veldig lite nyttig å lære norsk om du skal tilbake til Syria. Derfor er det bare naturlig at undervisningen går på engelsk, et språk som kan brukes overalt i verden, sier Tybring-Gjedde til Dagbladet.

Les også: Tybring-Gjedde mener asylsøkere ikke bør læres norsk

- Han er en ekstremist

Uttalelsen får regjeringens samarbeidsparti Venstre til å reagere. Venstres pressesjef på Stortinget, Jan-Christian Kolstø, mener partiet nå vingler.

«Nå er det FrP som vingler noe voldsomt. Tvert i mot er det bred enighet i integreringsforliket på Stortinget (som også FrP er en del av) at både skriftlig og muntlig norsk er nøkkelen god integrering og at språkopplæringen skal styrkes», skriver Kolstø på Facebook.

Han avslutter med å hevde at ingen tar Frp-politikeren seriøst.

«Gjedda er en ekstremist som ingen på Stortinget tar seriøst. Dette blir aldri norsk politikk», skriver pressesjefen.

I helgen gikk Tybring-Gjedde sammen med Oslo Frp inn for omstridte innstramminger i asyl- og innvandringspolitikken.


- Det er alvorlig

Venstres innvandringspolitiske talsmann, Andreé N. Skjelstad, karakteriserer utspillet fra Tybring-Gjedde som alvorlig.

- Det er alvorlig når et regjeringsparti med ansvar for integrering vingler i et såpass avgjørende tiltak i integreringspolitikken som norskkunnskaper og norskopplæring, sier Skjelstad til Nettavisen.

Han påpeker at norskkunnskaper er utrolig viktig for integreringen.

- Vi vet at norskkunnskaper er selve nøkkelen til god integrering og at det å kunne norsk gjør der lettere å få innpass i det norske samfunnet og i arbeidslivet. Å sørge for at flyktninger som får opphold i Norge kommer seg i jobb og kan bidra, er avgjørende for å lette integreringen og å få ned kostnadene, sier han, og legger til:

- Derfor var det avgjørende for Venstre å få på plass forpliktende tiltak om språk og språkopplæring i integreringsforliket før jul, sier Skjelstad.

- Jeg er vant til det

Tybring-Gjedde sier til Nettavisen at han er vant til nedlatende karakteristikker.

- Når man går tom for argumenter er det lett å tyde til nedlatenhet og stigmatiserende karakteristikker. Jeg er vant med det. Det undrer meg at ikke mediene på eget grunnlag evner å ta et oppgjør med mennesker som bruker slike uttrykk om andre og at man må spørre meg om hva jeg synes, sier Tybring-Gjedde i sitt svar på kritikken.

Tybring-Gjedde har sendt et lengre svarbrev til Nettavisen, der han blant annet påpeker at alle er enige om at flyktningene som ankommer fra Syria vil få midlertidg opphold, som betyr at man reiser tilbake når beskyttelsesbehovet ikke lenger er til stede.


Frp-eren sier han verken ønsker å hetse eller opptre nedlatende overfor noen, og at Venstres pressesjef er tilgitt av ham.

- Han må gjerne karakterisere dette som ekstremisme, men jeg er ikke overbevist om at han har nordmenn flest bak seg, sier Tybring-Gjedde.

- Partiets nye linje?

Skjelstad mener man nå må få avklart om dette er Frps nye politikk.

- Tybring Gjedde sår nå tvil om dette er partiets nye linje. Nå er det viktig å få avklart om dette er et soloustpill fra Tybring-Gjedde eller om Frps stortingsgruppe står fast på den brede enigheten i Stortinget før jul om at det å kunne norsk er det viktigste enkelttiltaket for god integrering og at språkopplæringen derfor skal styrkes, sier han til Nettavisen.

- Bør vurdere regjeringsstøtte

Resolusjonen Oslo Frps årsmøte sluttet seg til i helgen, innebærer blant annet at alle asylsøkere skal sendes til lukkede mottak. Asylsøkeres rett til fri rettshjelp skal fjernes, og alle former for permanent opphold skal avskaffes, om Oslo Frp får det som de vil.

Tirsdag skriver også Klassekampen at misnøyen med regjeringens asylpolitikk vokser i Venstre.

«Drammen Venstre mener det er så viktig at flertallet på Stortinget setter en stopper for Regjeringens og FrPs kalde og umennesklige asylpolitikk, at om det er nødvendig må Venstres støtte til Regjeringa trekkes», heter det i en uttalelse fra Drammen Venstre.

Kommentarer til denne saken