Vreden mot justisministeren Anders Anundsen (Frp) har økt hos Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) etter fredagens høring i asylbarnsaken.

- Hvis Venstre fortsetter hardkjøret mot justisminister Anders Anundsen (Frp), går regjeringen av, sier Christian Tybring-Gjedde mandag til Klassekampen.

Frp har mistet tålmodigheten med støttepartiene, og advarer mot å gjøre alvor av truslene om å stille mistillitsforslag:

- Gjør de det, vil det automatisk føre til at hele regjeringen går av. Alt annet er useriøst. Da vil det ikke lenger eksistere noen samarbeidsavtale, sier han.

- Dette er et rollespill

Sosiolog og rektor Trond Blindheim ved Markedshøyskolen Campus Kristiania tror ikke noe på at Tybring-Gjedde ikke har klarert utspillet med ledelsen.

- Jeg tror vi ser et rollespill her, et parti som har tatt lærdom av feilene SV gjorde i regjering, ved å forvitre og fremstå som Aps forlengede arm, sier Blindheim til Nettavisen.

- Han lykkes veldig bra

Blindheim utdyper at det er tette bånd i politikken:

- I regjering er kravet om lojalitet sterkt. Det gjør at de mindre partiene mister sitt særpreg gjennom det ene kompromisset etter det andre. Dette prøver Frp å unngå, mener han.

- I hvilken grad lykkes Tybring-Gjedde?

- Jeg synes han lykkes veldig bra, partiet trenger typer som ham – og nestleder Per Sandberg – som rasler med sablene og minner om «hva partiet står for». Igjen og igjen. Husk, Frp hadde orkesterplass i opposisjon, dette er en stor overgang, sier han.

- Dette er hans rolle

- Hvor mye av det Tybring-Gjedde sier er klarert?

- Jeg oppfatter at han nærmest har rollen som «regjeringens sidekommentator», der han nok riktig står nærmere grasroten enn regjeringsmedlemmene.

- Utspillet i dag går på at regjeringen kan briste på grunn av Venstre. Hva vil du si til det?

- Det har Tybring-Gjedde rett i. Mange irriterer seg over at Mikke Mus-partiene KrF og V holder regjeringen i penn. Mange mener de har for stor makt over regjeringen. Sånn sett er det adekvat at Tybring-Gjedde sier det, det er ikke stuerent at regjeringskolleger går ut og kritiserer likehardt. Det svir ikke så mye.

- Nærmere grasroten

Blindheim mener Tybring-Gjedde lykkes som overbevisende verbalt:

- Han har en sterk posisjon i partiet, står nærmere grasroten enn regjeringsmedlemmene. Politikk er kosmetikk og retorikk; spill og samarbeid. Det handler om å holde partiet sammen. Hver gang Frp i regjering «feiler», trengs en Tybring-Gjedde, sier han.

- Siv har ingen kommentar

Nettavisen har vært i kontakt med Siv Jensen:

- Hun har ingen kommentarer til Tybring-Gjeddes utspill, opplyser hennes statssekretær.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED