Gå til sidens hovedinnhold

Tyller i seg billig brennevin

Danskenes forbruk av brennevin har eksplodert etter avgiftslettelsen for tre måneder siden.

Målt i antall flasker solgt over disk i butikkjeden Dansk Supermarked ble salget i siste kvartal av 2003 fordoblet i forhold til samme periode i 2002. Danske Coop melder om en økning på 50 prosent, skrev København-avisen Berlingske Tidende lørdag, ifølge NTB-Ritzau-TT.

- Dette kan ikke bare forklares med en nedgang i grensehandelen. Vi har lenge visst at pris og tilgjengelighet er de to faktorene som betyr mest for alkoholforbruket, og nå får vi det bekreftet enda en gang, sier lektor og rusmiddelforsker Karen Elmeland ved universitetet i Århus til Berlingske Tidende.

Samtidig advarer hun mot en overreaksjon, så lenge ordningen med tilnærmet fri handel med alkohol innad i EU er såpass fersk. Internasjonal erfaring viser at lavere avgiftsnivå først gir sterk oppgang i forbruket, som deretter faller igjen for å stabilisere seg på et noe høyere nivå enn utgangspunktet, påpeker Elmeland.

Seks av ti svensker ønsker lavere alkoholavgifter, viste en meningsmåling i Stockholm-avisen Svenska Dagbladet i romjulen. Bare 27 prosent ønsker å beholde dagens avgiftsnivå, gikk det fram av målingen.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?