Gå til sidens hovedinnhold

Tyrkia starter EU-forhandlinger

Tyrkias EU-delegasjon er mandag på vei til Luxemburg for å starte forhandlingene om medlemskap.

Tyrkias utenriksminister Abdullah Gül bekrefter mandag kveld at EU-delegasjonen han leder nå er på vei til Luxemburg, melder nyhetsbyrået AP.

CNN-Turk meldte ved 19.30-tiden mandag kveld at Tyrkia har godkjent EUs kriterier for medlemsskapsforhandlinger.

- Vi har kommet frem til en enighet. Hvis gud vil, setter vi kursen mot Luxemburg, sa Gül idet han forlot regjeringspartiets hovedkvarter og et lengre møte med statsminister Recep Tayyip Erdogan i Ankara mandag kveld.

Dermed er det meste klart for at EU kan få sitt første medlemsland med en overveiende muslimsk befolkning.

Ifølge det tyrkiske utenriksdepartementet dro Gül direkte til flyplassen.

Østerrike sa ja
Østerrike og Kypros godkjente endelig mandag Tyrkia som såkalt begrenset medlem av EU, og Tyrkia har benyttet dagen til interne diskusjoner om hvorvidt de skulle godta EUs kritererer. Det har i mandag ettermiddag og kveld til tider vært stor forvirring omkring denne prosessen.

Tidlig mandag kveld dementerte en talsmann for statsminister Recep Tayyip Erdogan opplysningene om at Tyrkia allerede mandag ettermiddag hadde godkjent EU-kriteriene.

- Samtaler pågår fortsatt. Det er ikke noen enighet ennå, sa regjeringstalsmann Akif Beki til nyhetsbyrået AP ved 18-tiden mandag.

Det var hele tiden klart at så fort en eventuell godkjenning kom, ville Tyrkias utenriksminister Abdullah Gül sette seg på flyet til Luxemburg for å starte forhandlingene om medlemskap i EU.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken