Gå til sidens hovedinnhold

Tyrkiske soldater inn i Irak

300 tyrkiske soldater krysset grensen til Irak natt til tirsdag.

Den tyrkiske hæren sendte 300 soldater cirka tre kilometer inn i de kurdiske nordområdene i Irak, opplyser en talsmann for de kurdiske sikkerhetsstyrkene.

- Styrkene krysset grensen i nærheten av den iranske grensen rundt 120 kilometer nord for byen Irbil, sier talsmann Jabar Yawar til nyhetsbyrået AP.

50 jagerfly
Det er uklart om styrkene fortsatt befinner seg i Irak. Søndag utførte Tyrkia et koordinert flyangrep mot geriljagruppen PKK og rundt 50 jagerfly var involvert i angrepet. Dette utgjør det største angrepet mot PKK på flere år.

Irakiske myndigheter fordømte angrepet som krevde flere sivile menneskeliv og kalte det for et brudd på suverenitetsprinsippet til Irak.

Bakgrunn
Tyrkia har lenge trappet opp sine militære styrker, og forberedt seg på å gå inn i Nord-Irak for å kjempe ned den kjente PKK-geriljaen.

30. november i år ga tyrkiske myndigheter for første gang klarsignal til militærstyrkene om å tre over grensen.

Dagen derpå. 1. desember, gikk så de første spesialstyrkene inn i nabolandet. En tyrkisk soldat omkom i operasjonen og tre ble skadet. Tyrkiske myndigheter meldte etter operasjonen om betydelige tap på PKK-geriljaens side.

Hva er PKK:

 • Kurdistan Workers Party (PKK) ble grunnlagt i 1974 av Abdullah Öcalan. Dette var helt fra starten av en marxist-leninistisk opprørsgruppe som skulle arbeide for kurdisk uavhengighet.
 • Nord-Irak har etter den amerikanske invasjon vært den fredelige delen av Irak frem til nå.
 • PKK ble tidlig kjent for sine grusomme aksjoner, der de gang på gang drepte medlemmer av opposisjonsgrupperinger.
 • PKK startet sine aksjoner mot Tyrkia i 1984, med ambisjoner om å danne et etnisk, kurdisk hjemland sørøst i Tyrkia. Siden da har 40.000 mennesker blitt drept i kamper.
 • Öcalan ble i 1999 dømt til døden i Tyrkia, men straffen ble i 2002 redusert til livsvarig fengsel. Etter hvert startet han da heller på den politiske fløyen, og dannet et nytt politisk parti kalt KONGRA-GEL i november 2003.
 • I juni 2004 annonserte PKK-ledelsen våpenhvile mot Tyrkia.
 • I 2006 fikk geriljagruppen likevel skylden for et stort sammenstøt i sør-Tyrkia, i forbindelse med en demonstrasjon.
 • Nå er om lag 3.000 medlemmer av PKK lokalisert i Nord-Irak og har den siste tiden angrepet tyrkiske mål flere ganger. Et tusentall av rebeller skal også befinne seg i sør-Tyrkia.
 • Tidlig i november ble beredskapen i Tyrkia trappet opp, da tolv soldater ble drept på grensen i oktober, og da tre soldater døde og femten ble skadet i november. Dette økte presset på tyrkiske myndigheter intern i landet.
 • Nå står over 100.000 soldater i beredskap ved den irakiske grensen.
 • EU, FN, USA og andre vestlige aktører har på det sterkeste frarådet tyrkerne å angripe Nord-Irak.
Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis