Gå til sidens hovedinnhold

Tyske turister strømmer til alters

Horder av tyske turister inntar Bergen sommer etter sommer. Ikke for å se på de pene fjellene, men for å gifte seg.

(iBergen.no) - Jeg vet ikke hvorfor, men de vil absolutt gifte seg her i Bergen. Vi har til og med fått forespørsel om vi kan sende en dommer til en tysk turistbåt full av giftelystne, sier saksbehandler i Bergen tingrett, Angelica Alme til iBergen.no.

Giftet seg i turistklær
Bare i sommer har tingretten mottatt 20 henvendelser fra tyskere som vil reise til Bergen for å gifte seg. Fire par har endt opp med å faktisk la seg vie av en bergensk dommer i tinghuset. Blant dem er de lykkelige nygifte Gerald Schultheiss (38) og Katrin Fischer (33) fra Nürnberg i Tyskland.

Torsdag ettermiddag ga de hverandre sitt ja i Bergen tinghus, iført vanlig t-skjorte og linbukse. iBergen.no møtte dem like etter vielsen.

- Ja, nå er vi veldig glade, sier de i munnen på hverandre.

La bryllupet til ferien
- Hvorfor ville dere gifte dere i Bergen?

- Vi hadde bestilt ferie til Norge og bestemte oss for én måned siden at vi ville legge bryllupet vårt til ferien. Vi skal reise rundt i hele landet, men vi ville helst gifte oss i Bergen. Venner av oss hadde fortalt at det var svært vakkert her. Dessuten betyr det jo lykke at det regner på bryllupsdagen, og da var vel Bergen det sikreste stedet, sier en lattermild Katrin Fischer.

Intimt og rørende
De to venter sitt første barn i desember og ville gifte seg før fødselen. Neste år vil de holde kirkebryllup i Tyskland med brudekjole, fest og det som vanligvis hører til. Som for eksempel bryllupsgjester. For den enkle seremonien i tinghuset fredag var kun bevitnet av dommeren og saksbehandleren.

- Det var veldig intimt og stille. Bare oss to. Vi ble rørt til tårer begge to, sier Gerald Schultheiss.

Sjekker grundig

Feiringen skal foregå på Fløienrestauranten og fortsette på sightseeingbåten White Lady. Men først må de nygifte innom Fylkesmannens kontor for å få de rette stempler og attester.

- Jeg synes det er bemerkelsesverdig at de tyske turistene som vil gifte seg her er mye flinkere til å gjøre research om prosedyrene og byråkratiet enn det nordmenn er. De søker på nettet, finner den rette informasjonen, sender skjemaer dit det skal og får det til, sier Alme og viser flere av e-postene fra gifteklare tyskere.

Ingen vet hvorfor
Men ingen av henvendelsene inneholder en forklaring på hvorfor akkurat Bergen skal være arena for en av de viktigste dagene i parets liv. Heller ikke hos turistinformasjonen i Bergen, Folkeregisteret, Statistisk sentralbyrå eller den tyske ambassaden kan man forklare fenomenet.

Men de tette båndene mellom hansabyen Bergen og Tyskland kan være noe av årsaken til at tyskerne søker seg hit, selv om det ikke var tilfellet for ekteparet Schultheiss og Fischer.

- Hansaby? Nei, det har jeg ikke hørt om engang. Vi ville bare være for oss selv. Så enkelt som det, sier det forelskede paret.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Nå: Stort ryddesalg i Nettavisens nettbutikk