Gå til sidens hovedinnhold

Ubåten er reddet - alle sju i live

Redningsmannskaper har klart å heve den russiske ubåten.

Klokken 05.26 norsk tid kunne redningsmannskapene puste lettet ut - ubåten kom endelig opp til overflaten.

- Alle de sju personene som var ombord i den russiske mini-ubåten er i live, opplyste den russiske marinen like etter at dramaet var over søndag morgen ifølge nyhetsbyrået AP. De kunne også gledelig konstatere at redningsoperasjonen var over.

Se bilder nederst i artikkelen

Klatret ut selv
- Mannskapet åpnet luken selv, gikk ut av fartøyet og klatret ombord i en motorbåt, sier kontreadmiral Vladimir Pepelyayev, visedierktør for marinens personale, ifølge Associated Press.

- Foreløpig ser det ut til at tilstanden deres er tilfredsstillende, legger han til.

Den russiske ubåten kunne heves etter at en britisk ubemannet undervannsrobot klarte å skjære løs ubåten, som har hengt fast i undersjøiske kabler siden torsdag.

Like etter midnatt norsk tid ble det iverksatt en omfattende redningsoperasjon. Undervannsroboten ble senket ned til ubåten, som befant seg på 190 meters dyp.

Russlands statsminister, Vladimir Putin, har ikke gitt en eneste kommentar angående dramaet. Imidlertid reiste forsvarsminister Sergei Ivanov til Kamchatka for å overvåke redningsoperasjonen. Han hyllet den internasjonale innsatsen:

- Vi har sett i gjerninger, ikke i ord, hva havets brorskap betyr, erklærte han.

Får legebehandling
Etter et par timer hadde roboten klart å løsne ubåten, og det ble jobbet på spreng for å få startet hevingen så raskt som mulig.

Russerne festet lørdag kabler rundt ubåten, slik at den raskt kunne løftes opp fra havbunnen når den hadde blitt skåret løs.

Men redningsmannsmannskapene har hele tiden kjempet mot klokken. Surstoffet ombord ble stadig mindre, og de sju personene ombord måtte spare surstoff ved å bevege seg minst mulig.

- Jeg kan bare takke våre engelske kolleger for deres felles arbeid, og hjelpen de bidro med for å fullføre denne operasjonen på tiden vi hadde til rådighet - det vil si før oksygenreservene tok slutt, sier Pepelyayev.

Nyhetsbyråene melder at hele mannskapet på sju personer er i live, og de skal etter forholdene ha det bra etter å ha vært fanget i havdypet i tre dager. Ifølge marinens talsperson, kaptein Igor Dygalo, er mannskapet i en tilfredsstillende god helsetilstand.

Mannskapet får nå behandling av leger, og vil blir sendt til sykehus for undersøkelser.

Fanget i fiskegarn
Miniubåten fikk torsdag morgen lokal tid propellen inn i et fiskegarn før den sank til havbunnen sør for Kamchatka-halvøya ved den russiske stillehavskysten. Orlogskaptein Hans Lauritzen i Sjøforsvaret omtalte hendelsen som et skrekkscenario som enhver som har vært om bord i en ubåt kan identifisere seg med.

Ubåten av typen AC-28 er 13,5 meter langt og 5,7 meter bredt. Miniubåten kan nå en hastighet på 3,3 knop, og dykke ned til maksimalt 1.000 meters dybde. Skroget er av titanium.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken