Gå til sidens hovedinnhold

Ubåten som satte Stortinget på hodet

KRISTIANSAND (TV 2 Nettavisen): Her er ubåten som satte Stortinget på hodet. På plass i Marvika på Sørlandet ler skipssjefen av koblinger til Israel og kjernevåpen.

- Vi kan ikke ha tomawhawker, raketter, missiler eller annet bullshit. U31 er en konvensjonell ubåt for den tyske marine, slår kommandør og skipssjef Frank Thiede fast. Han mener ubåten er stillere enn sjøen.

Etter først å ha blitt avvist, får Thiede etter diverse telefoner anledning til å vise TV 2 Nettavisen den nye tyske U212A-klassen. Navnet på båten er U31. Prototypen skal leveres til marinen august neste år. Deretter skal tre andre leveres.

Atomraketter
Sosialistisk Venstreparti fikk følge med en rekke partier i skrikene om hva ubåter for den israelske marinen hadde å gjøre i Norge, da det ble kjent at U31 skulle til Norge Tidligere er tyske fartøyer til leveranse for Israel testet i Norge. Ubåtene skal være utstyrt med atomraketter.

- Det var israelerne selv som bygde om fartøyene det tyske verftet bygget for dem. Denne båten har ikke plass til store våpenkontrollsystemer, og torpedorørene har standard størrelse, sier Thiede.

Går uten luft
Fartøyene er de første til å gå uten luft. I eksplosjonssikre tanker holdes oksygen og hydrogen, som produserer kraft i en stille, kjemisk reaksjon. Det eneste avfallet er destillert vann. 15 dagers neddykking er fullt mulig.

- Israel skal ikke ha disse båtene. De er laget for Tyskland. Vi er med i Nato, og har ikke behov for kjernefysiske våpen eller andre slike fæle ting, ler Thiede.

Thiede kom med mannskapet på 27 til den nedlagte marinebasen Marvika i Kristiansand, for å teste U31 i norske farvann. Det er rene Norges-turneen han skal på. Først i Kristiansand, så til Stavanger, så Bergen og deretter tilbake til Kristiansand utpå våren.

Norsk våpensystem
Mannskapet er innkvartert på Kjevik hos luftforsvaret. I tillegg holder et mannskap på 13 til i det sivile fartøyet ”Swedeneck”, som følger ubåten overalt.

Bakgrunnen for Norgesoppholdet er ifølge Thiede at fartøyet har et norsk våpensystem fra Kongsberg.

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte