Gå til sidens hovedinnhold

- Ubeskrivelig vondt å se videoen

Jonas Pedersen (31) ble banket opp og døde av skadene. - Jeg får ikke bildene ut av hodet, sier storebroren.

Lørdag 6. desember ble Jonas Pedersen (31) angrepet av et polsk brødrepar på Europarådets plass i Oslo. Pedersen døde to dager senere av skadene han ble påført.

Etter at videoen av det grusomme overgrepet ble offentliggjort, har den blitt et symbol på den blinde volden i hovedstaden.

Mandag møtte justisminister Knut Storberget (Ap) pressen for å snakke om kriminalitet. Da kom også den blinde volden i hovedstaden opp.

LES OGSÅ: - Høyre sitter i glasshus

Justisministeren sier følgende om videoen som viser at Jonas Pedersen blir sparket ned.

- Det er brutalt og kan være tøft for de pårørende. Men jeg synes det er viktig å vise virkeligheten slik den er, sier justisminister Knut Storberget (Ap) til Nettavisen.

- Grusomt
Storebroren til Jonas, René Draven (33), sier at det var familien som ga politiet samtykke til å vise videoen.

- Vi ga samtykke til at politiet kunne frigjøre videoen fordi volden blir stadig styggere og grovere midt på lyse dagen, og det må vi ha fokus på, sier han.

Draven forteller at det er smertefullt å se bildene:

- Å se det selv, er ubeskrivelig. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har sett den. Det er grusomt å se bildene fra hendelsen. Jeg får ikke bildene ut av hodet, sier storebroren.

- Glemmer aldri latteren
Midt i folkemengden ble Jonas slått og sparket mens han lå nede. Episoden ble utløst av at 31-åringen slo etter bilen de satt i. Angrepet ble fanget opp av overvåkingskamera på stedet. Politiet har nå frigitt denne videoen.

- Hvordan vil du beskrive Jonas?

- Han var en utrolig snill gutt, veldig omtenksom. Han var typen som ga - uten å vente så mye tilbake. Jeg kommer aldri til å glemme hans smittsomme latter, sier broren.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

278874

Fengslet
Et polsk brødrepar er varetektsfengslet, siktet for grov legemsbeskadigelse med døden til følge etter overfallet. De kjente ikke den avdøde 31-åringen fra tidligere.

Polakkene hevder de handlet i nødverge, men videoen viser noe annet. På videoen ser man at Jonas blir sparket i hodet, og det er dette sparket politiet mener er det dødelige sparket, ifølge TV 2.


- 552 politistudenter
Justisminister Storberget sier det er svært viktig med godt forbyggende arbeid i møte med denne type kriminalitet.

- Nå har vi 552 studenter. Det betyr at vi de tre siste årene utdanner 600 flere enn under Bondevik II.

Nettavisen spurte om vi kan vente oss mer synlig politi i gatene året som kommer, i lys av den senere tids grove voldsepisoder som har fått mye omtale.

- Ja, når vi får flere politimenn forventer jeg at de ikke sitter inne og behandler søknader, men beveger seg ute, sier Storberget - og legger til:

- Det er veldig viktig at vi også er tilgjengelige for dem som utsettes for vold i hjemmene. To tredeler av alle voldtekter skjer i nære relasjoner.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller