Gå til sidens hovedinnhold

UDI og Skatteetaten lover opprydding om skattekort

Skattekort-smutthull skyldes datasystemer som ikke snakker sammen.

Ufullstendige rutiner og manglende samhandling mellom statlige etater gjør det mulig for personer uten lovlig opphold å skaffe seg bank- og kredittkort og trygderettigheter.

Det meldte TV 2 tirsdag. Nyhetskanalen avslørte manglende kommunikasjon mellom Utlendingsdirektoratet (UDI), politiet og Skatteetaten.

Skatteetaten kan i dag henvende seg til UDI i enkeltsaker for å få vite om personer har oppholdstillatelse eller ikke, men etatene har ikke datasystemer som snakker sammen og det blir utstedt skattekort og D-nummer til utlendinger uten lovlig opphold i Norge.

Les også: Har ikke opphold - får 17.000 kroner i måneden fra NAV

Politiet er klare på at dette er ulovlig i henhold til Utlendingsloven.

Lover å tette smutthull

Nå lover Utlendingsdirektoratet og Skatteetaten at smutthull skal tettes.

- I 2014 fikk Skatteetaten midler gjennom revidert nasjonalbudsjett til å forbedre samhandlingen med UDI. Det er etablert et felles prosjekt mellom Skattedirektoratet og UDI. Skattedirektoratet finansierer arbeidet, det kreves endringer både hos UDI og i Skatteetaten. I UDI skal vi etter planen være ferdig med vår del i løpet av oktober, sier Karl Erik Sjøholt, avdelingsdirektør for oppholdsavdelingen i UDI, i et epostsvar til Nettavisen.

Skatteetaten sier de ser fram til å få en ny løsning på plass til høsten.

- Når UDI i løpet av oktober gir oss en ny registertilgang, vil vi trolig kunne bruke registeret til å kontrollere oppholdsstatus før vi gir skattekort, opplyser Skatteetaten overfor Nettavisen.

Har hatt startvansker

Skatteetaten opplyser at det har vært utfordringer knyttet til oppdatering av UDI-registeret. Registeret var blant annet ikke oppdatert med saker der skatteyter opprinnelig fikk oppholdstillatelse med rett til arbeid for en bestemt tidsperiode og vedkommende søker om fornyet oppholdstillatelse.

Dette førte ifølge Skatteetaten til feil i saksbehandlingen og klager.

Kommunikasjonsdirektør Mariken Holter understreker at arbeidsgiver må påse at de man har i arbeid har gyldig oppholdstillatelse.

- Gjennomfører alltid id-kontroll

Når det gjelder utstedelse av D-nummer, som kan brukes for å få helsetjenester og bankkonto, er det flere som har rett til å be om dette.

- Skatteetaten gjennomfører alltid id-kontroll i forbindelse med slik utstedelse – også dersom tredjelandsborgere kommer til oss med et D-nummer de har fått av andre for å be om skattekort, sier Holter i et epostsvar.

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte