Gå til sidens hovedinnhold

Uendret på vinglebørsen

De amerikanske børsene svingte både hit og dit uten særlig effekt.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

De amerikanske aksjene startet sesjonen med å falle før de begynte å stige igjen på signaler fra sentralbanksjef Ben Bernanke om at ytterligere rentekutt kan ventes. Så slo gevinstsikringen til, og med det endte børsene omtrent på samme nivå som da dagen startet.

NA24 - din næringslivsavis

- Noe gevinstsikring må forventes fordi det ser ut som at det rundt hvert hjørne finnes enda flere svake økonomiske data eller andre kredittmarkedsproblemer, sier sjefinvesteringsstrateg Bill Stone, ifølge MarketWatch.

Åpner for rentekutt
Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke sier de fortsatt vil vurdere ytterligere rentekutt. Det ble klart under et vitnemål Bernake holder for kongressen. Et rentekutt kan også komme snarlig, ettersom nedsiderisikoen i den amerikanske økonomien fortsatt vil være nøkkelfokuset til sentralbanken i forbindelse med renteavgjørelsene. Til tross for at økende inflasjon er et faktum vil ikke sentralbanksjefen endre markedsforventningene.

Markedet priser i stadig større grad inn et nytt rentekutt når sentralbanken er ferdig med sin renteavgjørelse 28. mars.

Myndighetene fjernet også restriksjoner på portofolioene til USAs to største kilder til finansiering av amerikanske boliglån, Fannie Mae og Freddie Mac, i håp om at dette vil bidra til å hjelpe situasjonen i det hardt prøvede boligmarkedet.

- Myndighetene forsøker å gjøre sin del. Sammen hjelper dette å putte litt mer tillit inn i økonomien, sier Todd Leone hos Cowen & Co, ifølge Associated Press.

Nytt fall i boligsalget
Salget av nye boliger falt med 2,8 prosent til 588.000 i januar på basert på årlig salgstakt. Det viser ferske tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at nyboligsalget ville falle til 600.000 i årets første måned. Fallet var størst i Nordøst hvor salget lå 10 prosent under fjorårets siste måned.

På ett år har nyboligsalget falt med 33,9 prosent, og boligprisene forsetter ned. Medianprisen på nye boliger falt med 4,3 prosent, mens snittprisen økte med 0,7 prosent. Tilsvarende boligsalg for desember ble revidert til 605.000 fra opprinnelig meldte 604.000.

Dårlig ordreinngang
Ordreinngangen av varige goder falt med 5,3 prosent i januar. Det viser ferske tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at ordreinngangen av varige goder ville falle med 3,5 prosent i årets første måned. Hvis en utelukker de dominerende transportordrene og forsvarsordrene ville ordreinngangen vært på henholdsvis minus 1,6 prosent og 4,7 prosent.

Microsoft har mottatt en bot på 899 millioner euro, eller rundt 1,35 milliarder dollar, fra EU-kommisjonen. Dette skjer etter at IT-giganten ikke rettet seg inn etter konkurransevedtak. Totalt har bøtene fra EU-kommisjonen kommet opp i 1,68 milliarder euro.

Oljefall
På råvarebørsen i New York faller oljeprisen etter at den for første gang i historien har passert 102 dollar fatet. Årsaken er stappfulle amerikanske oljelagre.

Da gulvhandelen stengte på Nymex kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i april, 99,64 dollar fatet. Dette er en nedgang på 1,2 prosent, men prisene er fortsatt 62 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Delindeksen for oljeaksjer falt med vel en halv prosent mens oljeserviceaksjene falt med en prosent.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones +0,07% til 12.694,28

Nasdaq +0,37% til 2.353,78

S&P 500 -0,09% til 1.380,02

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene