Gå til sidens hovedinnhold

Uendret rente etter Gjedrem-tale

Rentemarkedet reagerte ikke på Sentralbanksjef Svein Gjedrems tale.

Tremånedersrenta (NIBOR) ble fredag fiksert til 3,46 prosent. Det er fem basispunkter opp fra noteringen torsdag.

- Men det har ikke noe med Gjedrems tale å gjøre. Det kom ikke noen nye signaler med hensyn til rentefastsettelsen fra ham. Den norske renta er sterkt påvirket av internasjonale forhold.

- Og det har vært litt bevegelse i de internasjonale rentene det siste døgnet. Det var godt ned i Tyskland i løpet av forrige døgn, og det var noe ned her hjemme også på begynnelsen av dagen. Men så steg det litt utover formiddagen, forteller analytiker Ole Christian Bech-Moen i DnB Markets til Nettavisen.

Uvanlig høyt påslag
Den norske styringsrenten ligger på 2,5 prosent, etter nedsettelsen i forrige uke. Mens altså pengemarkedsrenta ligger nesten ett prosentpoeng høyere. Det er veldig uvanlig.

- Påslaget har vært uvanlig høyt den siste tiden. Normalt så har påslaget fra styringsrente til pengemarkedsrente vært på tjue-tretti basispunkter. Så hvis styringsrenta har vært på 2,5 prosent, så har pengemarkedsrenta vært godt under tre prosent.

- Det er ikke så lett å forklare dette på en enkel måte. Men det er sånn at tilliten mellom banker har falt dramatisk etter at krisen startet. Man har tatt seg litt bedre betalt for å låne ut penger til en annen bank, siden tilliten er blitt borte.

- Før var man ikke redde for å låne ut til hverandre, siden man ikke så sannsynligheten for at en bank skulle gå konkurs som særlig stor. Men det endret seg litt i 2007, da det ble dyrere å låne ut penger til andre banker. Men det skjøt enda mer fart sist høst da Lehmann gikk konkurs, forteller Bech-Moen til Nettavisen.

Neste år
I USA var det da slik at påslaget steg til mer enn 3 prosent. Og det er effektene av dette som fortsatt gjør seg gjeldende i pengemarkedet.

- Når ventes det en endring i dette?

- Det forventes jo at påslaget skal godt ned. Kanskje så skjer det ikke i løpet av i år - men i alle fall i løpet av neste år. Men påslaget kommer nok ikke til å bli så lavt som før finanskrisen, avslutter Ole Christian Bech-Moen.

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte

Kommentarer til denne saken