Først fikk han tur fra Stavanger til Paris med fransk minister. Så ble han praiet av nordmenn på vei tilbake igjen.

- Jeg har kjørt drosje i 20 år, og har aldri opplevd å kjøre lenger enn til Flekkefjord. Jeg tenkte meg litt om da tilbudet om en drosjetur til Paris kom på fredag, men det var til slutt enkelt å si ja til en slik forespørsel, sier drosjesjåfør Bergjord til Rogalands Avis.

Les også: Sendte taxi til Spania for å hente nordmenn

Mange på langtur

Siden helgen har aktiviteten rundt langturer med taxi roet seg betraktelig, men fortsatt drypper det inn med forespørsler og bestillinger til drosjenæringen rundt om i Norge.

- Vi har kjørt over 100 langturer siden fredag før helgen, sier kommunikasjonssjef Lars Dolva hos Oslo Taxi til Nettavisen.

Der har både vanlige taxier og maxitaxier vært på svært lange kjøreturer etter at akseskyen fra Island rammet flytrafikken.

Her er noen eksempler på kostbare langturer Oslo Taxi har kjørt de siste dagene:

  • Paris-Oslo: kr. 48600,- (maxitaxi)
  • Oslo-Madrid: kr. 44000,- (vanlig taxi)
  • Oslo-Alta: kr. 38.000,- (maxitaxi)
  • Oslo-London: kr. 37.000,- + tog (vanlig taxi)
  • Oslo-Brussel: kr. 30.000,- (vanlig taxi)

Takstene for maxitaxier er høyere og disse bilene krever i tillegg to sjåfører i henhold til kjøretidsbestemmelser. I tillegg kommer utgifter til kost & losji, legger Dolva til.

Han forklarer at konkurransetilsynet regler gjelder, også på slike langturer. Dermed blir det lagt inn en sats på 16 kroner per kilometer når prisen på reiser blir beregnet. Sjåføren kan eventuelt forhandle ned prisen i samråd med passasjer.

Ble veldig sliten
Turen fra Stavanger til Paris var det hotelldirektør på Skagen Brygge Hotel, Lauritz W. Hansen, som fikset. Han kom til Bergjord på holdeplassen ved hotellet, og spurte om han var interessert i en langtur. Den tidligere franske utdannelsesministeren Jack Lang måtte rekke hjem til Paris innen søndag, og så taxi som eneste utvei.

- Vi begynte å kjøre fredag ettermiddag i retning Kristiansand, og var framme tidlig søndag morgen i Paris, sier Bergjord.

Den franske eksministeren skulle nå et radiointervju søndag formiddag. Derfor ble det ikke altfor mye hvile underveis.

- Faktisk kjørte datteren hans de siste timene inn mot Paris. Det tror jeg var viktig. Jeg følte meg veldig sliten da, sier Bergjord.

Han fikk en god tone med ministeren og hans kone og datter underveis, og fikk lært om både fransk historie og nåtid.

- Det hjalp godt på at jeg kjørte Peugeot og hadde iført meg en fransk landslagsdrakt som uniform. I tillegg fikk jeg jo servert noen gode historier selv, sier han og gliser.

Returen ble høydepunktet
Han trekker likevel fram tilbaketuren som høydepunktet.

På grensen mellom Frankrike og Belgia ble han nemlig praiet av noen nordmenn som så Stavanger Taxi-dekoren på bilen.

- Stavanger Taxi får du tak i hvor som helst, gliser Bergjord, som i bytte mot passasjerenes taxfreekvote og litt lommepenger, tok dem med til Larvik.

Han innvilget seg en fridag tirsdag, men er tilbake i drosjen på jobb onsdag. Med denne turen er også nesten hele budsjettet for april i boks.

Les flere nyheter fra Rogaland her