Gå til sidens hovedinnhold

Ullevaal kan få fotball-VM i 2022

...og TV-sendingene vil se ut som om du spiller et dataspill.

Det er i alle fall virkeligheten hvis Japan blir tildelt fotball-VM om tolv år, og landet klarer å leve opp til de helt vanvittige forslagene de har lagt ved sin søknad for å få VM til sitt land.

VM holografisk på Ullevål
For mens norske fotballfans i dag irriterer seg over dårlig bildekvalitet på TV-sendingene i Norge, lover Japan en TV-virkelighet som er som tatt rett ut fra en science fiction-film, og med mulighet til å se fotballkampene på en fotballstadion i nærheten av der du bor - der kampene overføres direkte på banen som hologrammer.

Les også: Klager på dårlig bilde på VM-kampene

Håpet til arrangørene er å utstyre rundt 200 fotballstadioner rundt i hele verden med hologramteknologi som skal gjøre dette mulig.

- Du kan si at teknologien som kreves er som en drøm og er hentet rett ut fra en sci-fi-film, sier universitetsprofessor Jun Murai ifølge nyhetsbyrået AFP, som er teknologisjef for søkekomiteen til Japan.

Håper teknologien vil komme
Ifølge Murai er teknologien ikke tilgjengelig i dag, men han mener at i løpet av de tolv årene som er fram til 2022, så vil teknologien utvikle seg mer enn nok.

- Jeg tror teknologien vil bli brukbar rundt 2016, forteller Murai.

Teknologien er ikke helt tatt ut fra det blå. For to år siden dukket en dame opp som hologram i valgsendingen til CNN i USA. Dette var derimot ikke et ekte hologram, men ved hjelp av en lang rekke kameraer og god teknologi, kunne en skape illusjonen på skjermen. Det som i dag fremstår som hovedutfordringen er å prosjektere hologrammene ut på en enorm fotballbane. Det finnes i dag ikke noen mulighet til å prosjektere hologrammer ut i løse luften.

Vanvittige TV-muligheter
I tillegg til å ha mulighet til å sende kampene som hologrammer over hele verden, ønsker de i alle fall å kunne garantere for en TV-opplevelse som er tatt rett ut ifra det vi kjenner fra The Matrix, eller kanskje enda mer rett sammenlignet med Philips' svært påkostede og imponerende reklame for sin 21:9-skjerm.

Se den utrolige reklamen under.

HTML EMBED

Blir som på et fotball-spill
Tanken er rett og slett at 3D-sendinger, som en så smått eksperimenterer med under årets fotball-VM, skal utvides kraftig slik at du selv skal kunne velge synsvinkel til enhver tid under fotballkampen. Dette skal en få til ved at 200 svært høyoppløste kameraer på projektere skal holde orden på hver enkelt spiller på banen - og det skapes 3D-modeller av spillerne.

Med andre ord skal det være mulig å se en direktesendt fotballkamp på omtrent samme måte som du kan se reprisen av en kamp du har spilt i et fotballspill på din Playstation.

Slik ser de det for seg
Du kan selv se hvordan arrangørene presenterer noen av sine ideer i videoen under.

HTML EMBED

(En lengre japansk versjon av videoen med flere eksempler på hvordan de ser dette for seg, kan du se her)

En satser også på utplassering av mikrofoner under selve gressmatten som skal kunne gi god lyd fra alle deler av banen, slik at en virkelig skal få med seg hva som skjer.

Om Japan blir tildelt VM i 2022 får vi ikke vite før i desember.

- Eg sluttar meg umiddelbart til og håper at Japan får VM i 2022. Eg syns det er heilt fantastisk, dei kan få til ting som ikkje har vore sett før, sier teknologidirektør Petter Ole Jakobsen i selskapet Vizrt til NRK, som driv med fjernsynsteknologi, og sørger for hologramopplevelsen til CNN for to år siden.

HTML EMBED
Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken