Gå til sidens hovedinnhold

Ulovlig barnearbeid i norsk film

- Trodde vi hadde opplevd bunnivået.

(SIDE2): Den norske filmen «Yohan», som handler om barnevandringen på Sørlandet på 1800-tallet, får nå sterk kritikk fra Norsk Filmforbund.

Forbundet har ifølge fvn.no fått flere bekymringsmeldinger om at barn jobber ulovlig lenge og at det mangler arbeidskontrakter. Forbundets leder Sverre Pedersen har nå vært i Kristiansand for å se på produksjonen av norgeshistoriens dyreste barnefilm.

- Jeg fikk bekreftet og forsterket bekymringsmeldinger jeg har fått tidligere. Jeg trodde at jeg med filmen «Sebastians verden» hadde opplevd bunnivå når det gjelder udugelighet og uryddighet. Men det hadde jeg ikke, dette er det verste jeg har sett, sier han til avisen.

Det er ekteparet Odd Hynnekleiv og Grethe Salomonsen fra Kristiansand som står bak filmen, og har fått store stjerner som Dennis Storhøi, Jørgen Langhelle, Agnete Håland, Ole Geir Feste og popstjernen Morten Abel med seg på laget. I tillegg har Alejandro Fuentes sikret seg en liten rolle.

Les mer:
Alejandro blir ferjefører
Morten Abel i ny norsk film

Filmen har fått offentlig støtte, og Norsk Filminstitutt har bidratt med 8,6 millioner kroner.

(artikkelen fortsetter under)

Barn har ifølge arbeidsmiljøloven ikke lov til å jobbe mer enn åtte timer om dagen, og filmforbundet har fått tips om at barna av og til jobber opp mot ti timer om dagen. Odd Hynnekleiv avviser ovenfor avisen at det skjer.

- Jeg har aldri fått rapport om at det har skjedd, og har dessuten gitt klar beskjed om at det ikke skal skje.

I tillegg skal mange av dem som er med i filmen ikke ha fått arbeidskontrakter, og de som har fått har ikke fått forbundets standardkontrakter.

- Årsaken er at vi har en organisasjon som er under utvikling, sier Hynnekleiv til fvn.no.

Det var ekteparet Hynnekleiv/Salomonsen som i sin tid lagde filmen «Kamilla og tyven», med Morten Harket som tyven.

«Yohan» har premiere høsten 2009.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping