Gå til sidens hovedinnhold

- Ulovlig trussel fra Abbas

Palestinas statsminister Ismail Haniyeh sier president Abbas’ trussel om en palestinsk folkeavstemning er ulovlig.

President Mahmoud Abbas har gitt Hamas-regjeringen ti dager på seg til å akseptere en plan som innebærer en anerkjennelse av staten Israel.

Fristen nærmer seg
Fristen går ut på tirsdag, men lite tyder på at Hamas vil gi etter. Dersom Hamas står på sitt, vil Abbas iverksette en folkeavstemning som han forventer å vinne.

Hamas og Fatah, partiet der president Abbas er medlem, møttes søndag for å diskutere planen. Foreløpig er det ingen framgang i forhandlingene.

Hamas krever at dialogen flyttes til Gaza, der de fleste av deres ledere befinner seg. Hamas’ ledere får ikke lov til å forflytte seg mellom Gaza og Vestbredden.

Fangeplanen
Planen Abbas har forelagt Hamas er utarbeidet av fanger fra Hamas og Fatah som sitter i israelske fengsler. Fangene har høy status i det palestinske samfunnet.

Abbas tror at dersom Hamas godtar denne planen, vil Vesten gjenoppta viktige pengeoverføringer til Den palestinske selvstyremyndigheten.

Talsmenn for Hamas sier bevegelsen er splittet i dette spørsmålet. Moderate, blant annet nøkkelfigurer på Vestbredden og i fengslene ser på det såkalte fangedokumentet som en mulighet til å bryte ut av døvannet. De er også villige til å gi Aabbas en sjanse til å fortsette fredsforhandlingene.

Haukene, lederskapet i Gaza og lederne i eksil i Libanon og Syria, mener planen vil svekke Hamas og undergrave de prinsippene bevegelsen er grunnlagt på.

Kommentarer til denne saken