Da Bergen kommune i samarbeid med Byantikvaren og fylkeskonservatorene kontrollerte de fredede bygningen i Bergen sentrum, fant de nok en sjøbod som var ulovlig bebodd.

- Overraskelsen var veldig stor når det gjelder Skuteviksboden nummer 10. Der var det bygget fire boliger uten tillatelse og den var også ulovlig bebodd, sier byråd for byutvikling, Øisten Christoffersen (Frp), til Nettavisen.

Må flytte ut
Eieren av sjøboden hadde for noen år siden blitt innvilget tillatelse til å bygge tre boliger i boden, men byggingen ble ikke iverksatt. Først etter at fristen for byggestart var utløpt og tillatelsen dermed ikke lenger gyldig, ble det bygget fire nye boliger uten de nødvendige tillatelser.

Huseier har nå fått beskjed om at beboerne må flytte ut. I sjøboden som brant ned forrige helg var det heller ikke gitt tillatelse til at folk kunne bo der.

- Veldig alvorlig
Brannsjef i Bergen brannvesen, Helge Eidsnes, sier han mener avsløringen er alvorlig.

- Det er veldig alvorlig at man ikke har den godkjenning og brukstillatelse som kreves. Det er en forutsetning for at man skal kunne ivareta folks sikkerhet at det blir oppgitt korrekte opplysninger om slike forhold, sier Eidsnes til Nettavisen.

- Ikke pyroman
Det er etter et ønske fra Riksantikvaren at kommunen nå gjennomfører kontroller av sjøbodene i byen. Det er ifølge byråden flere hundre boder som skal kontrolleres.

- Vi har befart og sikret de fleste byggene, slik at det nå ikke skal være mulig å komme seg inn i de, sier Christoffersen.

- Frykter dere at det er en pyroman som står bak brannene den siste tiden, ettersom dere nå foretar disse kontrollene?

- Vi har ikke noe grunnlag for å spekulere i om det er en pyroman. Likevel velger vi å gjøre dette, fordi det er huseiers ansvar å ta vare på og sikre bygningene sine. Ut ifra de opplysningene vi sitter på om brannene i dag, så kan det hele dreie seg om tilfeldigheter, sier Christoffersen.

- Bergen ikke utrygg
Brannsjefen mener byen ikke er i en situasjon hvor innbyggerne trenger å være redde.

- Vi har ikke noen grunn til å tro at Bergen er mindre trygg enn ellers, sier brannsjef Helge Eidsnes.

Fortsatt pågår etterslukningsarbeidet etter brannen i Sandviken fredag. Brannvesenet regner med at det arbeidet vil kunne ta flere døgn.