Gå til sidens hovedinnhold

- Ultralyd kan skade foster

Selv om undersøkelser så langt ikke har påvist at ultralyd skader fosteret, advarer svenske forskere mot utbredt bruk av ultralyd. - Man kan heller ikke avvise skade, sier forskerne.

Til nå har ingen vitenskaplige undersøkelser kunnet påvise at ultralyd kan være skadelig for fosteret. Likevel er flere forskere fortsatt skeptiske, og mener bruken bør begrenses.

- Foreløpig er det ikke mulig verken å bekrefte eller avvise at ultralyd under graviditeten kan påvirke den intellektuelle utviklingen, sier forskeren Helle Kieler ved Karolinska institutet til Upsala Nya Tidning, ifølge Expressen.

Kieler har ledet en undersøkelse som er presentert i det siste nummeret av tidsskriftet Epidemiology. Forskerne har undersøkt om det er noen sammenheng mellom bruk av ultralyd og intelligensen til 180.000 gutter født på svenske sykehus i perioden 1973 til 1978. Bruken av ultralyd var da ikke så utbredt, og forskerne kunne enkelt dele inn guttene i to grupper - de som hadde mødre som hadde tatt ultralydundersøkelse, og de som ikke hadde det.

Undersøkelsen fant en liten forskjell i prestasjon senere i livet, til fordel for guttene som ikke hadde vært utsatt for ultralydundersøkelse. Men utslaget var svært lite, og forskerne klarte ikke finne noen forskjell når de undersøkte brødrepar der en av brødrene hadde vært utsatt for ultralyd, den andre ikke. Likevel mener forskerne man ikke kan være helt sikre, og anbefaler at føre var-prinsippet bør gjelde.

- Etter en første ultralydundersøkelse for å datere graviditeten og fange opp eventuelle misdannelser, bør man etter min mening bare gjennomføre ytterligere undersøkelser dersom det finnes klare, medisinske grunner til det, sier Kieler til avisen.

Ifølge Expressen kan svenske mødre i dag relativt enkelt få ekstra ultralydundersøkelser hvis de ønsker det, blant annet ved private klinikker som kontrollerer hvilket kjønn barnet har.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem