Mange opplever at gleden ved å flytte inn i ny bolig blir ødelagt fordi de oppdager ting som ikke er som det skal. Det kan være fuktskader, tak som lekker, eller som ekteparet vi skrev om fra Nannestad, som oppdaget at soppen formelig tøt ut av veggene.

LES OGSÅ:Syke av stanken - fikk erstatning

Har du opplevd noe ubehagelig etter at du kjøpte? Se hva Nettavisens boligeksperter i Help Forsikring svarte leserne torsdag.

En av leserne trodde taket på huset han hadde kjøpt var nytt. Så viste deg seg at det bare var takpappe som var ny. Under den var taket pill råttent. Hva gjør han?

- Råtten under taket

- Med forbehold om andre mer spesifikke opplysninger i salgsdokumentene, mener jeg du kunne forvente at takets tilstand var god. En må kunne forvente at råte etc. ble utbedret samtidig med skifte av pappen, og selger ikke bare gjemte/skjulte skader under ny papp, svare advokat Øystein Landmark i Help Forsikring

Landmark mener likevel det er vanskelig å si hvor god sak kjøper har. Det kan avhenge av ordlyden i kontraktsdokumentene.

Bad kan være lekkert, men også ganske dyrt. Mange opplever problemer med baderommet. Én leser spør:

- Dersom det kommer svartsopp på badet, og man i den forbindelse finner ut at badet ikke er bygget forskriftsmessig - det er blant annet ikke mulig å komme til under badekaret for å rense ense sluk - er dette en sak Help eventuelt kunne hjulpet med å ta til selger? Hvor lang tid etter overtagelse kan man fremme et sånt krav?

Svartsopp skyldes mye fukt på badet. Help-advokat Fredrik Poulsen svarer:

Badeproblemer

- Om det foreligger forskriftsbrudd kommer an på når badet er bygget. Det er forskriften på byggetidspunktet for badet som er avgjørende. Er badet etablert i 2000, så vil forskrift av 1997(TEK 97) gjelde. Er derimot badet etablert i 1952 vil byggeloven av 1949 komme til anvendelse.

- Man kan etter avhendingsloven rette krav mot selger i 5 år etter overtakelsen av eiendommen. Men det er viktig å være oppmerksom på at man innenfor disse årene må reklamere innen rimelig tid. For å være sikker på at man overholder denne fristen er det best å reklamere overfor selger straks man merker at det er noe som kan være en mangel. Noe eksakt definisjon av rimelig tid finnes ikke, det kan være alt fra noen få uker til mange måneder, sier Poulsen.

Er det så nødvendig å tegne forsikring når man skal kjøpe bolig? En av lurer på dette, og spesielt mener han det kanskje er unødvendig når boligen man kjøper er ganske ny og ser strøken ut.

Noen vits med forsikring?

Svaret fra Help lyder slik:

- Det finnes mange eksempler på at både boligens overflateutseende og opplysningene som er gitt lover mer enn de kan holde. Det kan blant annet skyldes at det er brukt ukyndig faghjelp ved oppussingen, eller at det er skjulte feil som heller ikke selger visste om.

- Vi ser dessverre stadig oftere at det gis uriktige opplysninger og holdes tilbake relevant informasjon ved boligsalg. Da hjelper det lite at boligen er relativt ny og tar seg godt ut ved første øyekast. Da mener jeg at det gir trygghet i forbindelse med boligkjøpet å vite hvem du kan kontakte, så fort du oppdager at noe er galt. Om du mener at forsikringen likevel er overflødig, må du selvsagt vurdere det selv.