Det har lenge vært kjent at klubbene i de to øverste divisjonene i norsk fotball har styrt mot et gedigent samlet underskudd i 2008.

Fredag ettermiddag kom de endelige tallene. De viser at det er et stort sprik mellom inntekter og utgifter.

De 14 tippeligaklubbene fikk et samlet underskudd på 151,8 millioner kroner. Tilsvarende tall for de 16 adeccoligaklubbene ble 159,7 millioner.

Det betyr at Norges 30 beste fotballag i 2008 hadde et samlet underskudd på hele 311,5 millioner kroner.

Les også: Førte NFF bak lyset

Høye lønnsutgifter
Det er spesielt personalkostnadene for spillerne – det vil si lønn – som har hatt en negativ utvikling i forhold til budsjett.

I mars sa sportsdirektør Lars Bohinen i Stabæk til Nettavisen at han ønsker å innføre et nytt lønnssystem, der inntil 50 prosent er bonusbasert.

Fotballpresident Sondre Kåfjord sier i en pressemelding fredag at ha sen alvorlig på de økonomiske utfordringene toppklubbene står overfor.

- Det er ingen tvil om at det samlede negative resultatet er altfor høyt, sier Kåfjord, som samtidig gjør oppmerksom på at cirka en tredjedel av underskuddet skyldes ekstraordinære avskrivninger/utgifter i 2008.

- Finanskrisen gir, som den gjør for de fleste andre virksomheter, også alvorlige utfordringer for toppklubbene. Mitt inntrykk er at klubbene med stort alvor har tatt dette inn over seg, og at det jobbes veldig bra med nødvendige tilpasninger i klubbene nå, sier Kåfjord.

- Syretest
19. mars gikk Kåfjord ut i Nettavisen og uttrykte større bekymring for adecco- enn tippeligalagene.

- Adeccoligaen er mer avhengig av små og mellomstore samarbeidspartnere enn Tippeligaen. Det andre trekket som skiller Adeccoligaen fra Tippeligaen er at de har en kortere avtalestruktur, den snus gjerne hvert år, og da blir de eksponert i en atskillig større grad enn de som har lengre avtaler i Tippeligaen, poengterte Kåfjord.

Nå er Kåfjord spent foran den neste runden med profflisensbehandling.

- Til høsten er det ny klubblisensbehandling, og det vil være syretesten på om klubbene lykkes i dette arbeidet, fastslår han.

Forsvarer profesjonalisering
Lederen i Norsk Toppfotball, Ernst Ravnaas, mener toppklubbene mener profesjonaliseringsprosessen i klubbene de siste årene gjør at de nå står godt rustet til å takle de store økonomiske utfordringene.

- Klubbene har investert i å hente inn profesjonelle medarbeidere i de fleste roller. Det gjenspeiles som en kostnad i regnskapene, men jeg mener det er en fornuftig investering, sier Ravnaas, som understreker at tallene forbundet kom med fredag er gjennomsnittstall.

- Situasjonen varierer fra klubb til klubb. Det er flere klubber som har god balanse mellom kostnader og utgifter, poengterer Ravnaas.

Sjekk siste sportsnytt her

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)