Gå til sidens hovedinnhold

Ungdom i ørska på sparing

Vet ikke om de sparer eller ikke.

Ungdomsøkonom Maria Setsaas i Fokus Bank roper varsko når det gjelder sparevanene til norsk ungdom.

- Når sparegrisen knuses for siste gang, mister dagens ungdom oversikten over egen sparing. Hver fjerde tenåring vet rett og slett ikke om de sparer eller ikke, sier Setsaas.

Funnene kommer frem i en fersk undersøkelse utført av Synovate.

- Dagens boligmarked har gjort sparing viktigere enn noen gang – særlig for ungdom, men dessverre ser det ut som mange ikke har et veldig sterkt forhold til dette, sier Setsaas.

- Involver barna
26 prosent landets 15 – 19 åringer svarer "vet ikke" når de får spørsmål om hvor mye penger de sparer i løpet av et år.

-Vi vet at mange foreldre er flinke til å spare for sine barn på alt fra sparegriser til aksjefond. Slik sparing gjør selvsagt barna i stand til å delta i kampen om et innpass i boligmarkedet, men det kan også virke som barna bør involveres mer om de skal fortsette sparingen på egenhånd, sier hun.

Ifølge ungdomsøkonomen er nettportalene pengeby.no og mindyourmoney.no gode verktøy for foreldre som ønsker å lære barn og ungdom enkle økonomiske sammenhenger.

Alt eller ingenting
Resultatene i undersøkelsen tyder også på at dersom ungdommene først sparer – så sparer de relativt mye.

- Nesten to av fem av de som sparer legger tilside over 10 000 i året, men samtidig er det nesten en av fem som ikke sparer i det hele tatt. I Fokus Bank har vi tro på gode og langsiktige vaner – derfor tror vi det er vel så viktig å fokusere på gode sparevaner som hvor mye ungdommene sparer, sier Setsaas.

Kommentarer til denne saken