Gå til sidens hovedinnhold

- Unge får lett kjøpt alkohol

Susanne Larsen (16) og Heidi Hovlandsdal (16) sier det er for lett for mindreårige å få tak i alkohol.

(SIDE2): – Vi er bekymret over den manglende kontrollen med aldersgrensen ved kjøp av alkohol, sier forskningsleder Ingeborg Rossow ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

Hun står bak en ny undersøkelse som viser at mindreårige ungdom ofte får kjøpt alkohol. Undersøkelsen publiseres i Tidsskrift for Den norske lægeforening torsdag.

Ungdom bekrefter
16-åringene Susanne Larsen og Heidi Hovlandsdal er ikke overrasket over undersøkelsen, og forteller at det ikke er vanskelig for ungdom å få tak i alkohol.

- Så mye som folk drikker i dag så ser det ikke ut som det er noe problem, sier Larsen til Side2.

Hovlandsdal legger til at ungdom ofte bruker kontakter, som for eksempel en storebror, for å få tak i alkohol.

- Hvis man ser ut som om man er 18 år, så får man også kjøpt. Så lenge man ikke er fjollete, og det ser ut som om det ikke er første gangen man kjøper så er det ikke noe problem. Det er ikke ofte man blir spurt om legitimasjon, forteller de to venninnene.

16-åringene synes det er for enkelt for mindreårige å få tak i alkohol i butikkene, men de tror også det er vanskelig å gjøre noe med problemet så lenge ungdom bruker eldre kontakter til å kjøpe for dem.

Alkoholkildene
Rossows undersøkelse omfatter 9.309 mindreårige som oppga å ha drukket alkohol. Det er 18-årsaldersgrense på alkohol, så personer som er yngre er mindreårige i denne sammenheng, opplyser forskeren.

- Dette er en del av en stor skoleundersøkelse blant 21.000 ungdom. Av disse personene under 18 år som svarte de hadde drukket alkohol, spurte vi hvordan de har fått tak i alkohol, og hvor ofte. Dermed fikk vi et bilde av de viktigste alkoholkildene, sier Rossows.

20 prosent hadde forsøkt å kjøpe alkohol, øl eller rusbrus, i butikk. Like mange hadde forsøkt å kjøpe på utesteder, mens snaut 5 prosent hadde forsøkt på kjøpe på Vinmonopolet.

Undersøkelsen viser at mindreårig ungdom hadde lyktes med å kjøpe alkohol i noe over halvparten av de kjøpsforsøkene som fant sted i butikk, i to tredeler av kjøpsforsøkene på Vinmonopolet og 80 prosent av kjøpsforsøkene på utsteder.

Rossows opplyser at det ikke er blitt gjort lignende undersøkelser i Norge tidligere, og synes det er viktig å belyse temaet.

Flere drikker
Forskeren er bekymret for ungdomsfylla og påpeker at det er viktig å skjerpe håndheving av salg på alkohol.

- Sammenligner vi alkoholbruken blant tenåringer nå med for 10 år siden ligger det vesentlig høyere, sier Rossows.

Forskningslederen mener det finnes flere tilnærminger for å få løst problemet. Hun viser blant annet til forskningsmessig dokumentasjon fra Stockholm på tiltak angående salg på skjenkesteder. Opplæring av personalet og kontroll av skjenkesteder er blant grepene som reduserer salg til mindreårige.

Kvinner drikker mer
Sommer og ferietid er da vi drikker mest. Unge kvinner i mannsdominerte yrker er mest utsatt, skrev Side2 onsdag.

LES HELE SAKEN: Slik skader alkoholen kvinner

Les mer om helse her.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis