Gå til sidens hovedinnhold

Unge på sosialen sliter i arbeidslivet

Unge sosialklienter klarer seg dårlig i arbeidslivet. 30 prosent av de som fikk sosialhjelp som unge, mottok også sosialhjelp 20 år senere.

Det viser en ny undersøkelse.

Hver tiende person mellom 18 og 24 år lever av sosialhjelp. De har ikke jobb, og har ikke opparbeidet seg rett til arbeidsledighetstrygd. Årsaken er sammensatt, men mange er skoleleie. Arbeidsledigheten i denne aldersgruppen er også relativt høy.

- Det å motta sosialhjelp reduserer i seg selv sannsynligheten for å være i arbeid. Det gjelder også når vi ser på årsakene til at de i sin tid mottok sosialhjelp, sier forsker Torild Hammer ved sosialforskningsinstituttet NOVA til NRK Puls.

Hammer har også sammenlignet unge sosialklienter med unge arbeidsledige som får arbeidsledighetstrygd. Sistnevnte gruppe klarer seg svært bra i arbeidslivet på sikt. De blir stabil og produktiv arbeidskraft i motsetning til de unge som får sosialhjelp.

— De unge sosialklientene som kommer i arbeid senere i livet er også svakere integrert i arbeidslivet. På den måten at flere av dem jobber i vikariater har lav lønn, få utviklingsmuligheter i jobben, og de rapporterer at de er mindre fornøyd med sin arbeidssituasjon enn andre i arbeidslivet, sier Hammer.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken