Gå til sidens hovedinnhold

Unngå lam og eksotisk frukt

Sau er et miljøsvin. Sjekk hva du bør spise for å være miljøvennlig.

Det vil ta lang tid før likestillings- og forbruksminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) får i gang merkeordningen som viser hvor store klimautslipp varene i butikken bidrar til.

Tror du matvanene dine har noe å si for klimautslippene? Diskuter nederst i saken.

Men det finnes allerede kunnskap om hvilke varer en kan kjøpe for å få redusere klimagassene som ifølge FNs klimapanel fører til en dramatisk oppvarming av jorden.

Her er rådene fra Grønn Hverdag:

1. Bytt fra kjøtt til grønnsaker

- Det aller viktigste når det gjelder varer og klimagasser, er hvilken mat en spiser. Det er mest effektiv å bytte ut kjøtt med grønnsaker, sier miljørådgiver Håkon Lindahl i Grønn Hverdag til Nettavisen.

Matforbruket utgjør nemlig en veldig stor del av klimautslippene. Maten som en gjennomsnittsnordmann spiser utgjør like mye utslipp som gjennomsnittsnordmannens bilbruk i løpet av ett år.

- Det kan være vanskelig å redusere bilbruken. Det avhenger av hvor du bor, hvor nærmeste matbutikk og barnehagen ligger. Det fine er også at anbefalingene fra miljøhold når det gjelder klimamat, samsvarer med rådene som staten gir når det gjelder sunn mat, sier Lindahl.

Det er også viktig hvilket dyr du spiser. En skulle tro at norsk lam, som ikke er fraktet fra utlandet og som har gresset ute, er noe av det mest miljøvennlige kjøttet en kan spise. Men nei.

- Sauer går ikke på utmarksbeite hele året. De spiser mye kraftfôr når de er inne. Så selv om et lam beiter ute hele sin levetid, så er ikke prosessen miljøvennlig, sier Lindahl.

Promper metangass
Problemet med sau er også at de rett og slett promper og raper mye.

- Drøvtyggere slipper generelt ut mye metangass, som er kraftigere enn CO2. Dessuten spiser drøvtyggere mye mer enn kylling og gris i forhold til sin egen kroppsvekt. Derfor er det mer miljøvennlig å spise svin og kylling, sier Lindahl.

Produksjon av et kilo storfekjøtt gir et utslipp tilsvarende 16 kilo CO2.

2. Kjøp økologisk

Vil en spise kjøtt, er det også bedre for miljøet å kjøpe økologisk kjøtt.

- Landbruket har veldig høye klimagassutslipp. I økologisk landbruk bruker en ikke kunstgjødsel som betyr store utslipp av lystgass. Når kunstgjødsel spres utover jordene slipper en ut nitrogenforbindelse som er 300 ganger sterkere enn CO2, sier Lindahl.

3. Handle lokalt

- Til en viss grad bør en kjøpe varer som er produsert i nærmiljøet. Men det betyr ikke nødvendigvis mest for klimaet. Det som betyr mer, er for eksempel om en kjøper grønnsaker i stedet for kjøtt.

De aller meste av grønnsakene og frukten som blir importert kommer med båt til Norge.

- Men noen varer fraktes hit med fly, for eksempel eksotisk frukt som har kort varighet. Ved flyfrakt blir klimautslippene høye.

Økologisk røyket laks
Paradoksalt nok kan en kjøpe norsk fisk i butikken som for eksempel er pakket i Taiwan. Men Grønn Hverdag mener at den fisken ikke nødvendigvis er miljøsvin.

- Fangstmetoden er viktigere enn transporten. Om fisken er fisket langt ut i sjøen og om det med trål eller liten båt.

Etter hvert kommer det nå også økologisk fisk.

- Coop og ICA har begynt å selge økologisk røyket laks. Det kommer også et internasjonalt miljømerke som heter MSC som merker bærekraftig fisk.

Tror du matvanene dine har noe å si for klimautslippene? Diskuter under

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud

Kommentarer til denne saken