Gå til sidens hovedinnhold

- Unngår de dødes hender og føtter

Jan-Egil Mosand er norsk nødhjelpsarbeider. Lik er hans hverdag. Les om hvordan han overlever elendigheten.

-Den viktigste egenskapen for å jobbe med nødhjelp er å være en humanitær arbeider. Skolen for å bli det er først og fremst erfaring fra felten. Men nei, det er ikke en jobb for alle.

Det sier nødhjelpskoordinator i Røde Kors, Jan-Egil Mosand, til Nettavisen.

Afghanistan og Irak
Mosand har 15 års erfaring fra felten. Blant annet har han vært tre år i Afghanistan og to år i Pakistan, i tillegg til opphold i Irak, det sørlige Afrika, Sri Lanka og Kaukasus.

- Man mister aldri håpet eller troen på mennesker, vi er inne for å gjøre en jobb uansett. Men personlig kan det være vanskelig. Det er mange bilder som kommer opp, mange lukter som slår imot en. Det er mye å bearbeide når man er slike steder.

Stresset tærer
Mosand sier de som er i felten passer på hverandre.

- Vi må sørge for at vi som individer overlever, at vi ikke utsettes for unødig risiko. Men oftest er det stresset som blir for mye. Som teamleder er det en del av jobben å se til at folk blir tatt vare på. Jeg må ofte sette begrensninger, sier nødhjelpskoordinatoren, men legger til at det ligger i det å være humanitær arbeider, og det er en del av opplæringen at man må gjennom flere faser av modenhet.

Hender og føtter
- Man blir aldri blasert, tragedie og lidelse blir man aldri immun mot. Men man får en form for filter, og finner teknikker for hvordan man skal håndtere det. Overlevelsesteknikker, sier Mosand, og beskriver hvordan han betrakter omgivelsene og arbeidsoppgavene gjennom det han kaller en mental skjerm.

- Jeg programmerer meg selv til å gjøre den jobben jeg skal. Jeg unngår å se på hender og føtter på døde mennesker. Det må man ikke gjøre, detaljer gjør jobben bare vanskeligere og det tar bort oppmerksomheten fra oversikten. Holder jeg meg til det «filteret», så kan jeg holde det gående en god stund.

Må skille
Mosand understreker hvor viktig det er å skille arbeidet fra det sosiale privatlivet.

- Man må lytte til favoritt-cden, møte folk eller gå kino. Gjøre helt andre ting.

Men krigsfilmer ser han ikke. Han får nok av slike bilder på jobben.

- Hadde jeg hatt en slik interesse, så kanskje. Men jeg har behov for helt andre ting, se og gjøre ting som ikke har med det vi drøfter på jobben å gjøre.

Tar lang tid
Han sier det å sette sprøyter og skaffe mat er en viktig del av jobben, men like viktig og et arbeid som tar mye lengre tid, er å få tilgang til de rammede områdene.

- Når vi har fått opprettet en nødhjelpskorridor, må det jobbes videre for å holde den åpen. Det er ikke alltid lett. Retten til liv og retten til beskyttelse er ingen selvfølge, selv om man skulle tro det. I mange land er det fravær av disse rettighetene.

Mosand sier situasjonen på Gazastripen er et eksempel på et sted hjelpeorganisasjonene vil mer.

- Vi vil gjerne ha inn mer personell og mer utstyr. Befolkningen vil trenge hjelp også etter krigens slutt, da går det fra nødhjelp til langsiktig hjelp. Det ligger allerede inne i planene når nødhjelpen begynner, sier Mosand.

Ofte er hjelpearbeidere de første som kommer inn i krig- og konfliktområder eller der naturkatastrofer har herjet. Synet som møter dem kan ikke beskrives.

- Så mye død
Med 15 års erfaring, har Mosand opplevd mye. Både på godt og vondt. Det er likevel en katastrofe han karakteriserer som verre enn andre.

- Tsunamien. Det er den verste, fordi det var så mye død på en gang.

150.000 mennesker mistet livet i Indonesia, 35.000 i Sri Lanka. Thailand ble også svært hardt rammet, og det var her de fleste norske mistet livet. Til sammen 84 mennesker.

Mosand jobbet i alle tre områdene etter tsunamien, og fikk dermed sett elendigheten på nært hold.

- Men ingen steder er bare elendighet. Spesielt Afrika fremstilles i et ensidig, negativt bilde. Men for meg er det det mest positive kontinentet, og jeg har en konstant lengsel etter å jobbe og bo der igjen.

Reklame

Siste sjanse i dag: Halv pris på alt fra Comfyballs

Kommentarer til denne saken