Gå til sidens hovedinnhold

Unntakstilstand i Pakistan

President Pervez Musharraf har erklært unntakstilstand. TV-kanaler er tatt av luften og soldater har omringet Høyesterett.

Dette meldte uavhengige TV-kanaler rett før de ble tatt av luften.

Den siste tiden har det vært flere spekulasjoner om at presidenten vil innføre unntakstilstand. Det forventes at Musharraf vil komme med en begrunnelse for innføringen unntakstilstanden lørdag kveld.

Musharraf har tidligere lørdag kunngjort at «noen i domstolen motarbeider han og hans regjerings plan for å bekjempe terrorisme».

Omringet Høyesterett
Paramilitære styrker er utplassert ved statlige TV- og radiostasjoner i Islamabad, mens uavhengige TV-kanaler er tatt av luften. Telefonlinjene skal også være brutt, opplyser vitner. I tillegg har soldater omringet Høyesterett i Islamabad.

Høyesterettsdommerne har nemlig avvist unntakstilstanden.

Pakistans høyesterettsjustitiarius skal ha blitt arrestert av politiet. Vitner forteller også at han og andre høyesterettsdommere lørdag ettermiddag ble fraktet vekk fra rettsbygningen med politieskorte.

Ifølge en av landets statlige tv-kanaler er det blitt utnevnt en ny høyesterettsjustitiarius til Høyesterett.

Hastemøte i regjeringen
Bakgrunnen til unntakstilstanden er den økende volden og politiske uroligheten i Pakistan. Presidenten kalte inn regjeringen til et hastemøte lørdag med hensikt å ta grep for å bedre sikkerheten i landet, melder nyhetsbyrået AP.

En unntakstilstand kan ifølge lokale medier innebære en suspendering av grunnloven.

Les også: Bombeangrep ved Musharrafs kontor

Høyesterett skal avgjøre
Musharraf venter dessuten på, noe som høyst sannsynlig er avgjørende for det som nå skjer, en avgjørelse fra Høyesterett om hvorvidt han er berettiget til å stille til gjenvalg som president samtidig som han innehar stillingen som landets militærsjef. Ifølge BBC-korrespondent Barbara Plett frykter regjeringen at Høyesterett vil gå imot Musharraf.

Pakistan har de siste månedene blitt rammet av stor politisk urolighet. I tillegg er pakistanske styrker under hardt press i kampene med Taliban-soldater som er kritiske til at Musharraf støtter den amerikanskledede krigen mot terror. Musharraf kom til makten under et militærkupp i 1999.

Soldater ved Bhuttos hus

Ifølge AP reiste Pakistans tidligere statsminister Benazir Bhutto lørdag ettermiddag norsk tid fra Dubai International Airport. Bhutto har nemlig vært noen dager i Dubai. Bhutto skal lørdag kveld ha landet i den pakistanske byen Karachi.

Nyhetsbyrået melder også at vitner forteller at omlag 100 paramilitære har tatt stilling ved Bhuttos hus i Pakistan.

- Trekk deg, Musharraf
Pakistans tidligere statsminister Nawaz Sharif ber nå Musharraf om å trekke seg som president.

I september returnerte Sharif til hjemlandet sitt, der han hadde lovet å kaste landets president og å få på plass demokrati i landet. Men alt Sharif fikk oppleve av Pakistan var et par timers opphold på VIP-delen av flyplassen, godt passet på av pakistanske sikkerhetsstyrker. Så ble han satt på et helikopter, og plassert på et fly til byen Jedda i Saudi Arabia.

Nettavisen følger saken.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant