Gå til sidens hovedinnhold

Upopulær Bush-åpning i Mexico

USAs president George W. Bush åpnet toppmøtet med latinamerikanske og karibiske ledere i Mexico med å fordømme Cuba og presse på for frihandel.

Trass i at hovedformålet hans med møtet er å bedre et stadig dårligere forhold til Latin-Amerika, valgte den amerikanske presidenten ved åpningen av toppmøtet i Organisasjonen for amerikanske stater (OAS) i den mexicanske byen Monterrey, likevel å prioritere to temaer som er upopulære over hele kontinentet.

I talen sin gikk Bush til frontalangrep på Cubas leder Fidel Castro, som i 45 år har vært som en rød klut for et kommunistfiksert USA.

- Ingen plass til diktatur

-Diktatur har ingen plass på det amerikanske kontinentet. Vi må arbeide for en rask og fredelig overgang til demokrati på Cuba, sa han til lederne som nesten alle har korrekte forbindelser med Cuba. Cuba er ikke medlem av OAS og er derfor ikke invitert til møtet.

I de siste årene er det valgt venstreorienterte ledere både i Brasil, Argentina og Venezuela. Alle tre har etablert vennskapelige forbindelser med Castro.

Samtidig har USAs støtte til en rekke brutale og diktatoriske regimer i Latin-Amerika under den kalde krigen resultert i utbredt mistro til amerikansk retorikk om demokrati. I tillegg var det omfattende motstand mot krigen mot Irak, som minnet mange om amerikansk bulldoserpolitikk sør for Rio Grande.

Bush oppnådde lite konkret på toppmøtets første dag. Brasil godtar ikke at frihandelsavtalen FTAA blir nevnt i slutterklæringen, og USAs forslag om å utelukke korrupte land ble avvist av frykt for at USA vil bruke en slik klausul mot ledere USA ikke liker, som Venezuelas Hugo Chávez.

Amigo med Fox

Bush innledet besøket i Monterrey med å reparere forholdet til Mexicos konservative president Vicente Fox, som i to år bare har sett ryggen til den amerikanske presidenten mens Bush prioriterte Irak, Afghanistan og krigen mot terror.

Bushs forhold til Fox ble svært kjølig da Fox nektet å støtte Irak-krigen i FNs sikkerhetsråd. Tidligere hadde de to, som begge er tidligere forretningsmenn og rancheiere med en forkjærlighet for cowboystøvler, et svært nært forhold.

På tomannshånd ble de to enige om å begrave uenigheten om Irak-krigen, og i stedet rose Bushs siste valgkamputspill om arbeidstillatelse til åtte millioner ulovlige innvandrere i USA, hvorav halvparten er fra Mexico.

Press for frihandel

Deretter gikk Bush, Fox og Canadas nye statsminister Paul Martin sammen om å presse de øvrige lederne til å godta frihandelsavtalen FTAA, som skal omfatte 800 mennesker fra Alaska til Argentina, og som USA mener er det beste middelet til å bekjempe fattigdom.

-I det lange løp er handel den beste veien til velstand, sa Bush i talen sin, og Fox applauderte ved å vise til at det nordamerikanske frihandelsforbundet NAFTA har resultert i høyere lønninger og flere jobber i Mexico.

Men det er en utbredt skepsis i Latin-Amerika til at frihandel er løsningen. Spesielt hvis liberaliseringen skal medføre at det ikke blir en sterk stat som kan føre en aktiv politikk for bekjempelse av fattigdommen som halvparten av latinamerikanerne lider under.

Brasils president Lula da Silva vil ikke godta FTAA før USA avskaffer de enorme landbrukssubsidiene som gjør det umulig for latinamerikanske bønder å konkurrere.

Bush oppnådde lite i et møte med Lula, som avviste kravet om å fjerne ordningen med å fotografere og ta fingeravtrykk av amerikanske tilreisende. Det siste er Brasils svar på prosedyrene som brasilianere må gjennom i USA.

(NTB)

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer