Gå til sidens hovedinnhold

Urettferdige dagpenger

De nærmere en million lønnstakerne som betaler mest i trygdeavgift, har dårligst sikkerhetsnett. Det er urettferdig og korttenkt.

Ingen er beskyttet mot arbeidsledighet i tider som disse. Derfor ønsker samfunnet å spenne et sikkerhetsnett under hver enkelt slik at de makter omstilling uten å ødelegge sin private økonomi.

Problemet er bare at ordningen er slik at de som betaler mest i «forsikringspremie» får minst igjen hvis «ulykken» først er ute.

Derfor foreslår Siviløkonomforeningen nå å øke grunnlaget dagpengene beregnes utfra fra 6G til 8G - det vil si fra 437.000 til 583.000 kroner. Det er et meget godt forslag og det vil halvere antallet nordmenn som risikerer et ekstra inntektstap ved arbeidsledighet.

Les utspillet her:Regjeringen glemmer finanskrisens egentlige ofre

Problemet er nemlig at det ikke er noe tak på hvor mye du må betale i premie:

  • Tjener du 800.000 kroner, må du betale godt over 60.000 kroner i trygdeavgift. Men hvis du mister inntekten, får du under 30 % utbetalt.
  • Tjener du derimot 250.000 kroner, betaler du 20.000 i trygdeavgift - og får over 60 % utbetalt hvis du blir arbeidsledig.

- Politikerne har satt inn tiltak for å møte finanskrisen på bedriftsnivå, nå må de ta ansvar også på individnivå. Velferdsstaten var ment å gi en trygghet for «folk flest» – da kan vi ikke leve med at familieøkonomien kan ruineres for nesten en million lønnsmottakere, mener administrerende direktør Elisabeth Kristensen i Siviløkonomforeningen.

Hun har selvsagt helt rett, selv om det er lett å score billige retoriske poeng mot forslaget. Først ute var Dagens Næringsliv (!) som på lederplass karakteriserte forslaget som usolidarisk.

I sommervarmen må avisens lederskribent ha glemt at selve fundamentet for en velferdsstat er at sikkerhetsnettet skal gjelde alle. Oppslutningen om generelle trygdeordninger forutsetter at også de som betaler størsteparten av regningen får hjelp når de først trenger det.

Forsikringsordninger er solidariske fordi de hjelper deg å fordele risiko over tid - ikke fordi du skal betale høyere premie og få mindre dekning enn naboen.

Det vil være en bjørnetjeneste for velferdsstaten hvis man tvinger høytlønte til å privatisere sitt eget vern mot arbeidsledighet. Derfor er det viktig at dagpengesatsene økes slik Siviløkonomene foreslår.

Å kalle dette usolidarisk er misforstått og korttenkt. Tvert imot vil et slikt tiltak øke oppslutningen om velferdsstaten blant dem som betaler den høyeste regningen.

Kommentarer til denne saken