Gå til sidens hovedinnhold

- Urimelig å si at folk ble ført bak lyset

EØS-avtalen splitter regjeringen.

Tirsdag presenteres Euorpa-utredningens tusen sider om evalueringen av EØS-avtalen.

Her kan du lese hele rapporten selv (NB! PDF)

Den slår blant annet fast at «tilpasninger og unntak blir stadig vanskeligere, og det spillerommet som den såkalte reservasjonsretten gir, er ytterst lite».

Les også: - Lite rom for veto
Les også: - Vi er storforbrukere av EØS-avtalen
Les også: - Norge håver inn på EU

Saken skaper splid i regjeringen, noe verken Sp-leder Liv Signe Navarsete eller utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) legger skjul på.

Sp-lederen åpner for en folkeavstemning om EØS-avtalen eller et vedtak i Stortinget og sier Sp vil kreve at en ny rødgrønn regjering utreder alternativer til avtalen etter neste stortingsvalg i 2013.

«Folket er blitt ført bak lyset...»
- Det går nå opp for folk at de er blitt ført bak lyset, sa Navarsete, til Aftenposten før jul.

Sp-lederen kom med knallhard kritikk av regjeringskollega Støre:

- Støre forsøker å sette oss i bås, og den typen hersketeknikker synes jeg ikke mye om. Jonas snakker på vegne av eliten i Norge. Senterpartiet snakker på vegne av grasrota, sa Navarsete.

- Jeg vil ikke forskuttere forhandlinger som ligger to år fram i tid, men jeg tror et stort flertall i Ap vil mene at EØS-avtalen er viktigere nå enn før, for både arbeidsplasser og velferd. Jeg ser det derfor som veldig usannsynlig at vi kan regjere på en plattform som åpner for å si opp EØS-avtalen, sa Støre til samme avis.

- Urimelig av Navarsete
Professor og statsviter ved NTNU, Anders Todal Jenssen, mener Navarsetes fremstilling er urimelig.

- Dette er en sterk påstand. Jeg synes ikke jeg hører noen argumenter nå som ikke kom før avstemningen i 1994. Man kan nok mene at man burde behandlet EØS-avtalen etter 1994, men å si at «folk er ført bak lyset» er en urimelig fremstilling, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

Han forklarer hennes taktikk slik:

- Navarsete har registrert at det er stor EU-motstand i Norge. Det finnes åpenbart en økende gruppe som kan tenke seg et løsere forhold til EU, forklarer han.

- Aldri morsomt!
- Hvor mye irriterer dette Støre og Stoltenberg?

- En del, men jeg tror de ser at Sp har behov for å markere egenart, og når de ikke legger noe skjul på egne standpunkt, må de tåle at andre partier i regjeringen også toner flagg.

- Men det er aldri morsomt at det fokuseres på uenighetene i en regjering.

Tar det med ro
- Hvor vanskelig kan denne saken bli for regjeringen?

- Jeg tror verken Støre eller Navarsete sitter i regjering etter 2013. Jeg tror at en av grunnene til at Støre blir så lite provosert, er at her skal mange kort deles ut på nytt etter 2013.

- Det var slående, i dagens morgendebatt, at de to håndterte uenigheten på en så skikkelig og ryddig måte. Det hørtes sivilisert og dannet ut, sier Todal Jenssen.

I evalueringen heter det at:

«Tilpasninger og unntak blir stadig vanskeligere, og det spillerommet som den såkalte reservasjonsretten gir, er ytterst lite. Holdningen på EU-siden til å reservere seg er, om noe, blitt enda mer restriktiv gjennom årene.»

- Solid i Soria Moria
- Men avtalen ligger solid sementert i Soria Moria-erklæringen. I utgangspunktet var partiene klare over at de så ulikt på EU-medlemskap. Det ligger i Aps kompromisser at de gir seg på spørsmål om EU-medlemskap så lenge regjeringen sitter. Dermed er det vanskelig at Sp skal kunne nå frem med et synspunkt om å flytte kompromisset i sin retning – eksempelvis velge en svakere tilknytningsform til EU, bemerker han.

Todal Jenssen tror Sp kan komme styrket ut av diskusjonen:

- Sp får en mulighet til å diskutere spørsmål de er opptatt av – men ikke endre regjeringens politikk. Det kan likevel styrke partiet, fordi de ha mange med seg!

- Hvilke konsekvenser kan dette få for oss?

- Det som kan få noe å si for regjeringens politikk, har det med EØS-veto å gjøre. Hva kan man egentlig gjøre? Vi vet at ledelsen i Ap ikke er glad for å unngå en situasjon om å legge ned veto. Men Aps landsmøte har gitt Sp en gyllen muighet til å knesette bruken av veto. Så det blir spennende å se hva som skjer tll våren, blant annet med postdirektivet, påpeker Todal Jenssen.

Reklame

Slik forvandler du mobilen til et kraftig varmekamera

Kommentarer til denne saken