Gå til sidens hovedinnhold

USA-advarer Iran

USA reagerer kraftig etter Irans provokasjon mot tre amerikanske marinefartøy.

Tre amerikanske marinefartøy skal ha blitt provosert av den iranske revolusjonsgarden i Hormuz-stredet i Persiabukta i helgen.

En amerikansk militærkilde sier til CNN at den amerikanske marinen lørdag kveld ble advart via en radiomelding fra ett av de iranske skipene:

«Jeg kommer mot deg. Du kommer til å eksplodere i løpet av få minutter.»

Trusselen skal ha medført at det amerikanske fartøyet retter skytevåpen mot iranerne, som kun var 200 meter unna. Amerikanerne skal ha vurdert å gå til angrep mot iranerne, men til slutt trakk iranerne seg unna.

Mandag kveld bekrefter amerikanske myndigheter episoden. Gordon Johndroe, som er talsmann for Det hvite hus, sier ifølge Reuters at de iranske skipene provoserte marinefartøyene. Han advarer Iran mot lignende oppførsel i fremtiden.

- Vi anmoder på det sterkeste iranerne fra å ta i bruk slike provoserende virkemidler, som kan føre til farlige hendelser i fremtiden, sier Johndroe.

Senere mandag kveld bekreftet også Iran at det hadde forekommet en episode mellom iranske og amerikanske skip.

- Episoden som inntraff lørdag, skilte seg ikke ut fra tidligere hendelser, og den var helt normal, sier Mohammad Ali Hosseini, som er talsmann for utenriksdepartementet, til det offisielle iranske nyhetsbyrået Irna.

Ali Hosseini la til at situasjonen løste seg da fartøyene identifiserte hverandre.

Hormuz-stredet er strategisk meget viktig da det forbinder oljetrafikken mellom Persiabukta og omverdenen.

204731

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte