Gå til sidens hovedinnhold

USA angriper al-Qaida-mål i Somalia

Amerikanske krigsfly har gått til angrep på mistenkte al-Qaida-mål sør i Somalia.

Krigsflyene av typen AC-130 har gjennomført operasjonene mot de mistenkte målene i løpet av det siste døgnet, sier en høyerestående kilde i Pentagon, melder CNN natt til tirsdag.

Etterretning
Operasjonen baserer seg på opplysninger fra etterretningen om at al-Qaida-krigere skal ha befunnet seg på de aktuelle stedene, men foreløpig har ikke militæret sagt noe om hvorvidt operasjonen var vellykket.

Hangarskipet USS Dwight D. Eisenhower skal befinne seg innenfor rekkevidde, men foreløig er ingen av jetflyene om bord tatt i bruk.

Ambassadebombingene
Tre al-Qaida-folk som er mistenkt i forbindelse med bombeaksjonene mot amerikanske ambassader i Kenya og Tanzania har ligget i skjul i Somalia i årevis. USA tror de har tette forbindelser med den somaliske islamske gruppen Unionen av Islamske Domstoler.

- Vår etterretning viser at de tre al-Qaida-folkene har vært svært innflytelsesrike i lederskapet i Domstolene - blant annet har de bistått med logistikk, drivstoff og våpen, sier Jendayi Frazer, visestatssekretær for Afrika-anliggender.

Økt kapasitet
Tidligere denne uken har amerikanske tjenestemenn i Øst-Afrika uttalte at al-Qaida-krigere har opparbeidet seg kapasitet til å angripe amerikanske mål på samme måte som de gjorde da ambassadebombene tok hundrevis av liv.

- Vi har vært bekymret over at rekrutteringen og treningsaktiviteten økte sterkt. De posisjonerte seg for å økte sin innflytelsessfære utover Somalias grenser, sier kontreadmiral Richard Hunt for innsatsgruppene for Afrikas Horn.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis