Gå til sidens hovedinnhold

USA forbikjørt av Kina

Mens bilsalget i USA har krasjet kjører kineserne videre på cruise control.

Gå til Nettavisen Motor

Analyser av salgstallene for nye biler i Kina viser at det store landet i øst for første gang solgte flere biler enn USA i løpet av en måned.

Det er China Daily som på bakgrunn av uttalelser fra General Motors markeds- og analysesjef Mike DiGiovanni melder om denne historiske hendelsen.

Blir størst i verden
Ifølge GM ble det solgt 790.000 biler i Kina i januar, mens det i USA bare ble solgt nærmere 657.000 biler. Det er for øvrig det dårligste salgstallet i USA på 26 år.

DiGiovanni regner med at Kina vil selge 10,7 millioner biler i løpet av 2009, mens estimatene for USA viser et salg på 9,8 millioner biler for samme periode. Dersom dette blir fasit når året er omme vil dermed Kina, som passerte Japan som verdens nest største bilmarked i 2006, plutselig være verdens største bilmarked.

Får god hjelp
En av grunnen til at salget av biler i Kina går så godt som det gjør er at myndighetene har redusert avgiftene på nye biler med motorer under 1,6 liter fra 10 til 5 prosent. I tillegg til dette har de kinesiske myndighetene bevilget 5 milliarder yuan, cirka 5 milliarder kroner, til å subsidiere nye biler til bønder som kjører gamle trehjulinger eller gamle lastebiler med store forurensende motorer.

Det siste fra Nettavisen Motor:

Bilgiganter kan slås konkurs

Verdens raskeste el-MC

Dette er Norges rimeligste biler

Mer om bil, MC og trafikk finner du i Nettavisen Motor

Kommentarer til denne saken